У Шостці збирають стровинні речі прабабусь

09.02.2023

Прядка, вулики, знаряддя праці, скрині, рушники, глечики, одяг – загалом 387 предметів старовини має у своїй експозиції шосткинський музей народознавства «Світлиця» на базі ЕкоЦентра Сергія Корнієнка.

Історія «Світлиці» розпочалась у 1999 році, тоді вона була просто кімнатою, а ЕкоЦентр називався Станцією юних натуралістів. Статус музею було присвоєно у 2011 році. Тоді в експозиції назбиралось понад 200 предметів старовини.

«Педагоги самі приносили речі, які знаходили у себе на горищах. Першою була хлібна лопата. Далі хлібна діжа, глечики. Потім речі почали приносити відвідувачі закладу», – каже Людмила Остапенко.

У вивченні експозиції та її поповненні беруть активну участь діти – вихованці ЕкоЦентру. Вони не тільки вивчають історію свого рідного краю, але й розпитують у людей-старожил про обряди, традиції, звичаї саме нашого регіону.

Так, під час останньої експедиції у село Клишки одна з місцевих мешканок передала музею старовинну соломﹸяну діжку.

Найстаровиннішою річчю у музеї є дитяча колиска.

«Вона привезена з Новгорода-Сіверського. Її відшукали під час однієї з експедицій, які так люблять наші вихованці. Ми ходимо по вулицях та питаємо у старожилів чи мають вони предмети старовини. І нам подарував цю колиску дідусь. Загалом люди передають нам багато речей: рушники, божники, сорочки. Вони не тільки з Новгорода-Сіверського, а й з нашого регіону: з сіл Макового, Івота, селища Вороніж», – розповідає завідувачка музею Людмила Остапенко.

Дослідникам вдалось дізнатись цікавий факт про прядку, яка зберігається у музеї. Вона має дерев’яну основу. Жіночки під час святок сідали на неї й з’їжджали з гори. Таким чином вони ворожили на здоров’я. Якщо прядка під ними розколювалась, то це віщувало недуги протягом року, а якщо ж залишалась цілою – на добро.

Завдяки науково-дослідним експедиціям, вихованцям ЕкоЦентру Сергія Корнієнка вдалось досконало дізнатись про обряд «обжинок». З ним діти перемогли у престижному всеукраїнському конкурсі.

«Світлиця» допомагає прищеплювати молоді любов до Батьківщини. Тут проводять майстер-класи з писанкарства, лялькарства. Але через воєнний стан насичене життя музею трохи притихло. Раніше тут проводили тематичні вечори: свято Андрія, вечорниці (дівчата ворожили), відзначали Масляну, родинні свята.

Люди приносять до музею не тільки речі, а й чорно-білі фото своїх пращурів. З них в ЕкоЦентрі хочуть зробити фотоальбом, як частину експозиції.

Аби продовжити дослідження історії краю та донести її до молодого покоління, в ЕкоЦентрі хочуть продовжити збагачення експозиції. Тому оголосили акцію «Подаруй музею експонат». Тут приймають старовинні знаряддя праці, предмети хатнього вжитку та побуту, вишивки, хустки, рушники тощо.

«Наприклад рушники – це цікава унікальна річ. Жоден орнамент не повторюється. Кожна дівчина вишивала свої візерунки. Вона не мала права запозичити у когось ідею. Тому дуже просимо не викидати такі речі. Вони можуть зберігатись у вас на горищах, сараях. Приносьте до нас. Це ж історія! Це – наш дух і наша сила!», – говорить Людмила Остапенко.

shostkanews.city

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: