Чому дешеві спиртні напої викликають похмілля та як із цим боротись?

15.02.2023

Те, що дешеве спиртне може викликати сильне похмілля – дуже поширена думка. Мало того, ця думка заснована на особистому досвіді багатьох людей. Але чи справді це так? Як і чому це може статись? Чи можна пити дешеве спиртне та не відчувати негативних побічних ефектів пов’язаних із похміллям?

 У цій статті ми вирішили як слід поринути у тему зв’язку дешевого спиртного та похмілля, щоб зрештою відповісти на всі ці питання.

 Нам дуже хотілося б сприяти тому, щоб люди пили більш свідомо. Щоб правильне вживання алкоголю приносило лише задоволення, а не проблеми та болючі відчуття. Адже цілком ймовірно, що неабияка частина проблем, пов’язаних з алкоголем, визвана поганим розумінням того, чим саме є спиртні напої насправді і що в них може бути небезпечним для здоров’я при неправильному вживанні.

 

Чи пов’язана сила похмілля з особливостями вашого організму?

Похмілля – надто поширений побічний ефект, щоб знайшлася хоча б одна доросла людина, яка б не чула про нього. Не має значення, якого саме спиртного напою ви вчора перебрали. Похмілля може викликати і пиво, і вино, і коктейлі, і коньяки, і горілка.

 Ви щось зробили не так, і наступного ранку, ви зіткнетеся з тими ж добре знайомими наслідками … З похміллям.

 Так, у світі є незначний відсоток щасливчиків, які, здається, не відчувають похмілля взагалі ніколи. Хоча, насправді від цього не застрахований взагалі ніхто.

 І навпаки, можуть існувати деякі фактори, які роблять саме вас більш схильними до похмілля, ніж інші.

 Все це, як кажуть, «генетична лотерея».

 Але невже не можна зробити хоч щось, щоби зменшити ймовірність ранкових посталкогольних (так і хочеться написати «постапокаліптичних») мук? Чи можна якось знизити їх силу?

Чи допомагають засоби від похмілля? І на скільки добре?

 В інтернеті є безліч порад із цього приводу. Там пишуть, що треба їсти під час застілля, чим і скільки закушувати, з яким темпом слід пити… та все таке інше в тому ж дусі.

 Цілком ймовірно, що багато з цих порад дійсно важливі і можуть виявитись корисними. Зрештою, правильно пити теж треба вміти.

 І все ж треба визнати, що всі вищезгадані хитрощі мають лише дещо допоміжний характер. Все ж таки, найважливішим є те, що саме ви п’єте. І від цього, на жаль, нікуди не подітися.

Багато медиків вказують, що неприємні відчуття, що виникають під час похмілля (сухість, ломота, головний біль, слабкість) багато в чому викликані запальним процесом, що виникає в результаті отруєння організму. А отже, якщо ви влили в себе щось справді отруйне, закушувати це чимось особливим, запивати, дихати в особливому ритмі, стояти на голові, читати мантри, буде справою вже не надто корисною. Факт отруєння вже відбувся.

 

Що саме викликає похмілля?

 Найкращий спосіб зрозуміти, чому низькоякісні спиртні напої можуть викликати у вас похмілля – це поглянути на основну причину, через яку алкогольні напої викликають отруєння та запальний процес, як реакцію на його наслідки.

Головна діюча речовина будь-якого алкогольного напою – етиловий спирт. Він сам по собі токсичний при надмірному вживанні. І хоча ви можете почуватися чудово, випивши в компанії друзів пару келихів якісного вина, спробуйте перебрати з цією справою, і ранкові страждання вам гарантовані.

Скільки етилену ваш організм може прийняти безболісно – справа особиста. Це досягається з досвідом. Але знати свою норму, звісно, слід кожному.

Найгіршим є дещо інше. Найбільш болючі відчуття викликає не сам етилен і навіть не продукти його розпаду (хоча оцтовий альдегід – та ще отрута). Найгірше, що може бути у будь-якому спирті – домішки.

Домішки є побічним продуктом процесу ферментації, в результаті якого утворюється спирт. Саме вони викликають деякі з вказаних вище ефектів похмілля. Причому, одним із найпомітніших (і наймерзенніших) з них є нудота. Існує чітка кореляція між кількістю домішок у алкогольному напої та тяжкістю, а також тривалістю похмілля.

 Найбільш небезпечними домішками етилового спирту вважають метанол та сивушні олії. Вони досить токсичні і з великими труднощами виводяться з організму.

Які спиртні напої містять більше шкідливих домішок?

Існує думка, що так звані «темні» (або «кольорові») спиртні напої (включаючи ром, коньяк, бренді, віскі і навіть червоне вино) містять найбільшу кількість домішок. А у так званих «чистих» спиртних напоях (таких як горілка, джин та білий ром) тих домішок менше.

 Причому, горілка, зокрема, містить найменшу їх кількість.

 Було доведено, що ті ж напої типу коньяку, які беруть смак, колір та аромат напою від бочки, в якій вони ферментуються, містять у 37 разів більше домішок, ніж чиста горілка. Хоча слід зазначити, що далеко не усі ті домішки є отруйними.

 Але, всім нам відомо, наскільки важкими можуть бути отруєння саме неякісною горілкою! Враховуючи, що горілка є, по суті, водним розчином спирту, ми можемо з упевненістю стверджувати, що власне у спирті і вся проблема.

Який харчовий спирт є найбільш якісним?

Загальновідомим фактом є те, що найбільш якісний етиловий спирт одержують із зернової сировини. Але навіть цей спирт слід додатково очищати. При дотриманні усіх умов та норм, виробник отримує харчовий етиловий спирт вищої якості. 

У нашій країні до таких спиртів відносять спирти «Альфа» та «Пшенична сльоза». «Пшенична сльоза» виробляється на більш сучасному обладнанні і проходить ретельніше очищення від домішок. Чого нам, власне, і треба. Іншими словами, рекомендуємо шукати спиртні напої, на етикетці яких вказано, що вони виготовлені саме з цих сортів спирту.

Що ж із більш дешевими сортами етилену? Вся справа в тому, що ще в двадцяті роки двадцятого ж століття хіміки винайшли спосіб отримання відносно чистого спирту ректифікату з картоплі (навіть гнилої). Ця технологія дозволяє значно здешевити виробництво спирту та підвищити обсяги його виробництва.

Вся проблема полягає в тому, що саме картопляний спирт містить у якості домішків значну кількість токсичного метилену, який досить непросто видалити. Очищення займає час і потребує регулярних витрат на заміну фільтрів. На жаль, виробники дешевих сортів спирту можуть заощаджувати на цих процесах. Звісно, якості спирту на користь це не йде.

Найбільш очевидною ознакою високого вмісту метилену в спирті є різкий хімічний запах. Якщо ви придбали подібну горілку у перевіреному магазині, вона вас, звісно, не вб’є. Все ж, етилену у напої буде значно більше. Але головний біль та інші наслідки, пов’язані з похміллям, вам гарантовані. 

Причому, на основі картоплі виробляються як відносно пристойні сорти спирту типу того ж спирту «Люкс», так і щось на кшталт «спирту вищого очищення», не призначеного для вживання в харчових продуктах у принципі! І ви, на жаль, не завжди можете бути впевнені, наскільки якісний напій потрапив вам до рук (особливо, якщо він дешевий і куплений у мало знайомій торговій точці).

Саме тому все більш популярним стає домашнє виробництво алкоголю. І це зрозуміло. Люди просто хочуть знати, що вони п’ють. Причому, щоби отримати домашній спиртний напій, не обов’язково морочитися з придбанням самогонного апарату. Куди простішим (і чистим) способом є виробництво домашньої горілки. 

Звичайно, щоби отримати справжню горілку мало просто змішати спирт і воду. Але все одно, це досить проста технологія. І таємниці в ній ніякої немає. Досить просто вбити в пошуковику щось на кшталт «як приготувати горілку вдома», і ви побачите перед собою безліч рецептів і рекомендацій. 

Якщо купити дійсно якісний харчовий спирт (в ідеалі, той же спирт «Пшенична сльоза»), підібрати правильну воду і зробити все згідно з рекомендаціями, можна отримати горілку, яка нічим не поступається люксовим маркам! Далі ви вже можете почати експериментувати з добаками та смаками. Але головне – ви точно будете впевнені у складі та якості того спиртного, яке п’єте!

*Надмірне вживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: