На Сумщині збільшується популяція зубрів

15.02.2023

Сумщина – один із шести регіонів України, який зберіг популяцію зубра європейського. Мешкають  зубри у мисливських угіддях філії “Конотопське лісове господарство”.

Зубр вважається найважчою і найбільшою твариною Європи. Цей вид диких парнокопитних зникаючий і занесений до Червоної книги України. Науковці стверджують, що охорона й відтворення популяції зубрів вимагають особливого підходу, адже ця тварина опинилася під загрозою зникнення не в силу якихось природних причин, а через брак уваги та варварського неконтрольованого браконьєрства і комерційного відстрілу.

З роками  популяція зубрів на Сумщині суттєво зросла. Перші тварини – 3 самці та 11 самок – «оселилися» в лісах області у 1985 році. Вони були завезені з Біловезької пущі. За підсумками минулорічного обліку їх популяція нарахувала 64 особини, що є одним із найчисельніших показників в Україні.

Провідний мисливствознавець Північного лісового офісу Володимир Федько говорить, що у тому, що тварини живуть і розмножуються, без кропіткої щоденної праці конотопських лісівників не обходиться. Вони постійно дбають, щоб на підгодівельних майданчиках завжди був свіжий корм. Зубри добре знають ці місця і щоденно їх відвідують. Тому зустріти стадо зубрів в мисливських угіддях філії справа, майже, природна.

Окрім Сумщини, зубри прижились ще у п’яти областях України: Чернівецькій, Львівській, Київській, Волинській та Вінницькій.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: