“Жінка-солдат – це універсальна жінка”. Як живуть жінки-військові у стрілецькому батальйоні Сумщини

21.02.2023

У Сумському стрілецькому батальйоні налічується близько півтора десятка жінок-медикинь, які надають невідкладну допомогу. 

Наталя Кобилецька – лікарка-гінекологиня. Донедавна жінка – кандидатка медичних наук, працювала в операційній. Нині вона військова медикиня Сумського стрілецького батальйону. Повістку отримала тиждень тому, тож тепер, каже, доводиться звикати до нового ритму життя.

“Якщо потрібно – на вулиці, якщо потрібно – в приміщенні. Надаємо невідкладну допомогу. Дещо змінився формат допомоги. Якщо це була спеціалізована допомога, яку я надавала, то зараз – все, що болить”, – говорить військовослужбовиця Наталя Кобилецька.

Медична допомога у війську може знадобитися будь-якої миті, розповідає Наталя. І вже за кілька секунд жінку кличуть – одному з чоловіків стало зле. Через декілька хвилин лікарка повертається: “Жити буде, все буде добре”.

У кожної з медикинь своя спеціалізація. Неля Супрун, наприклад, раніше працювала на станції “швидкої”. До нових умов, говорить, звикла. Додає, що нинішня служба не заважає почувати себе жінкою, наприклад, мати доглянуті нігті.

Неля Супрун. Фото: Суспільне Суми

“Жінка-солдат, жінка-медик – це універсальна жінка. Все в неї з собою на всі випадки життя. І навіть на війні жінка має бути охайною і доглянутою”, – розповідає військовослужбовиця Неля Супрун.

Облаштувалися військовослужбовиці у хатинці неподалік. Всередині, кажуть, тепло – є пічка та дрова. “Буде вогнище – буде гаряча вода. Буде гаряча вода – буде все”, – говорить Наталія Кобилецька.

Цю кімнату ділять семеро жінок – тут доглядають за собою, готують, сплять.

“Павутину поганяли – і все добре. Так що, у кого є бажання – є вільне ліжко”, – розповідає військовослужбовиця Анна Баня.

“Стовідсоткова доброволиця” – так говорить про себе радіотелефоністка медичного пункту Анна. Жінка має чоловіка, також військового, а ще – двох дітей. Заради них, говорить, й пішла служити у батальйон.

“Моя мотивація побудована на тому, що цю війну треба виграти, ми її обов’язково виграємо, але її не можна передавати нашим дітям”, – розповідає Анна Баня.

Батальйон ще формується, військовослужбовиці налагоджують побут. За їхніми словами, скоро – навчання, після – бойове злагодження. Поки ж живуть, як одна родина, бо, кажуть, є, заради чого.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
03.05.2024 У Шосткинському ВПУ пекли паски родинам загиблих захисників
03.05.2024 У Сумах водій ГАЗа врізався у припаркований легковик і залишив місце ДТП
03.05.2024 У Білопільській громаді застілля у чужому будинку ледь не закінчилося вбивством

Коментарі: