У Сумах досліджують властивості біологічних матеріалів

22.02.2023

У центрі біомедичних досліджень Сумського державного університету досліджують можливості встановлення довговічних зубних і кісткових імплантів, методи лікування раку, розробляють новітні кровоспинні засоби. 

Тут стерильні умови, щоб бактерії зовні не поїли вирощений матеріал, розповів професор, провідний науковий співробітник Центру біомедичних досліджень СумДУ, Сергій Кириленко.

Людські клітини використовують, аби дізнатися, як вони співіснуватимуть з імплантами, які тут розробляють. Існуючі зубні та кісткові імпланти зазвичай не приживаються у 5-7 відсотках випадків, і пацієнти потребують повторної операції, пояснив Сергій Кириленко:

“Імпланти відторгаються організмом часто через те, що їхню поверхню колонізують бактерії. Поверхню такого імпланту ми мусимо зробити такою, яка запобігає прикріпленню бактерій і утворенню так званих бактеріальних плівок”.

В дослідженнях використовують новітні матеріали, зокрема, мексени, які зараз широко застосовують, розповів керівник Центру біомедичних досліджень СумДУ Максим Погорєлов:

“Починаючи з електроніки, створення напівпровідників, надпровідників, до біометричного застосування. Зараз ми, наприклад, намагаємося розробляти нові стратегії лікування онкологічних захворювань, боротьби з мікроорганізмами”.

“За допомогою двовимірних наноматеріалів, які називаються мексени, — в цьому випадку це карбіди титану — можна лікувати рак. Як це робиться? Ми беремо ці самі мексени і додаємо їх до клітин. Якщо ми впливаємо на них за допомогою, наприклад, інфрачервоного лазеру, то енергія цього лазеру нагріває ці матеріали і знищує клітину. Тобто, якщо ми додаємо ці мексени – а ми можемо модифікувати їх таким чином, щоб вони поглинались лише злоякісними клітинами, і потім ми впливаємо на них лазером, таким чином ми руйнуємо ці пухлинні клітини і при цьому не завдаємо шкоди нормальним клітинам людського організму “,— уточнив Антон Рощупкін, аспірант Центру біомедичних досліджень.

Поки що це тільки дослідження, але теоретична база вже є і продовжує формуватися, кажуть у Центрі. Ще тут працюють над створенням біоматеріалів для зупинки кровотечі.

“Ці матеріали можна використовувати для зупинки як зовнішніх кровотеч, те, що ми зараз бачимо повсякчас на війні, так і під час планових хірургічних втручань. Ми досить довгий час досліджували наші зразки, і виявили те, що їх безпечно залишати в організмі, вони повністю поступово абсорбуються, деградують і не залишаються в організмі”, — сказав Володимир Дейнека, науковий співробітник Центру біомедичних досліджень.

У бактеріальній лабораторії нові матеріали перевіряють на антибактеріальні властивості. Тут працюють над створенням альтернативи антибіотикам.

Аби втілити у життя свої розробки, науковці співпрацюють з фармацевтичними компаніями.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: