“Неповірені ваги – ворота для зловживань і обману”: на Сумщині споживачі скаржаться на обважування

22.02.2023

Понад десяток скарг від покупців із початку року отримала Держпродспоживслужба. Стосувалися вони неналежного вимірювання на вагах у супермаркетах та на ринках Сумщини. Через мораторій на перевірки, ваги підприємців не повіряли. Що мають знати споживачі та продавці – читайте у нашому матеріалі.

Пані Оксана каже, що вона в торгівлі пів свого життя. Жінка продає товари у роздріб. Тому ваги, на яких вона зважує овочі, фрукти або солодощі, повіряє раз на рік: “До нас приходять і кажуть, щоб принесли на повірку, і ми всі несемо”.

Це контрольні ваги на одному з ринків міста. Їхню точність перевіряли у третьому кварталі 2021 року. Тоді, за словами старшого контролера торгового майданчика Олександра Сендецького, робилася повірка ваг у продавців цього ринку: “У нас Держстандарт ваги повіряв щороку. Але через те, що почалася війна, цьогоріч ще повірки не було. Вони приїжджали сюди цілеспрямовано й робили всім повірку”.

Повіряють вимірювальні прилади у підприємців області спеціалісти із Державного підприємства “Сумистандартметрологія”.

Заступник директора ДП “Сумистандартметрологія” Володимир Одноралов говорить: “Неповірені ваги – це, скажімо так, ворота для зловживання і до обману покупців. Елеватори, зерносховища свої ваги постійно повіряють, бо вони розуміють важливість цього напрямку. Великі мережі торговельні також, взагалі-то, працюють із нами, хоча наразі, у зв’язку з мораторієм, ця співпраця припинилася”. Ціна повірки ваг, за словами Володимира Одноралова, коливається від 100 до 300 гривень.

Від початку року, каже начальник управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Сумщини Володимир Єщенко, до їхнього управління надійшло понад десять скарг від споживачів: “Почастішали скарги від споживачів щодо неналежного вимірювання на вагах у супермаркетах та на ринках міст. Ми, власне кажучи, проводили деякий моніторинг за цими зверненнями і виявили дивну річ, що понад 90% тих випадків, де ми могли промоніторити цю ситуацію, ваги були або повірені і час їхньої повірки припадав на військовий час, або взагалі були повірені досить давно”.

Метрологи можуть не проводити чергову повірку, якщо вона припадає на час воєнного стану, говорить Володимир Єщенко: “Це призводить до можливих зловживань, до обману, обвішування споживачів, відповідно порушуючи їхні права. Споживачам хотів би роз’яснити, що вони мають право вимагати від особи, яка здійснює реалізацію вагової продукції, перевірочне тавро або відповідне свідоцтво про дату останньої повірки”.

Штраф за неповірені ваги становить 170 гривень, а санкції за обман споживача можуть сягати декількох тисяч гривень.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: