Що економніше: газова чи електрична плита

22.02.2023

Велика кухонна техніка — найпотужніші та найнеобхідніші пристрої, використання яких відбивається на комунальних рахунках. Тому споживачі прагнуть заощаджувати, шукають та порівнюють різні типи пристроїв. Економічність може також вимірюватися часом та способами обслуговування. Розглянемо переваги та недоліки різних плит.

Електричні моделі

Принцип їхньої роботи ґрунтується на живленні від електроенергії. Є моделі, які нагріваються від ТЕНа або інших подібних деталей. Індукція працює струмами, які виділяються через контакт магніту та правильного матеріалу посуду. Склокерамікою, чавунною підставкою або спіраллю нагрівається варильна поверхня з конфорками. Особливості приладів:

Галогенні. Не втрачають теплову енергію та миттєво підвищують температуру. Вибагливі в догляді та потребують особливого посуду.

Спіральні. Довгий термін служби та легкий догляд. Нагрів повільніший.

Індукційні. Економно споживають енергію. Купляти треба спеціалізований посуд, але плита швидко його прогріває.

Чавунні. Стійкі до ушкоджень та невибагливі. Працюють повільніше.

Найвигідніші в споживанні — електроплити з індукційним механізмом. Проте спеціалізований посуд може коштувати надто дорого. У такому випадку краще звернути увагу на варильні поверхні зі спіраллю.

Газові моделі

Плити функціонують завдяки ресурсу газу, який постачається через балон або трубу. Вони вважаються швидшими, а оплата за комунальні платежі буде нижчою. Потік газу регулюється ручками. Змішуючись із повітрям, він спалахує синьо-фіолетовим полум’ям. Нагрів здійснюється інтенсивно, але не нерівномірно — краї посуду мають меншу температуру під час роботи пристрою.

Значна перевага газової плити — незалежність від електроенергії, що важливо в умовах графіків відключень. Ціна на газ зазвичай дешевша, якщо користуватися міською послугою. Балони можуть коштувати дорожче, що робить такий спосіб подачі невигідним. Інші переваги — легкість у догляді та невибагливість до посуду.

Серед недоліків — ризик за неправильного використання. У кухні обов’язкова наявність оптимальної вентиляції. Можливий витік газу, через що потрібно викликати службу та евакуювати жильців. Не можна допускати маленьких дітей до готування. Є ризик отримання опіку через відкритий вогонь.

Що краще купити

Обидва типи плит мають свої плюси та мінуси, які стосуються швидкості приготування та цін на ресурс. Задля заощадження коштів на обслуговування краще купляти варильні поверхні. Зекономити гроші на комунальні послуги можна з використанням міського газопроводу. Час, проведений за плитою, та оплату за електроенергію знижується з індукцією.

Є комбіновані моделі. Вони поєднують найкращі можливості обох варіантів. Зазвичай 1 із чотирьох конфорок працює на електриці, а 3 — на газі. Ціна на них набагато вища, а вимоги до техніки безпеки однакові з газовими плитами.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: