Омега 3 для здорового зору

24.02.2023

Омега-3 – це збірна назва жирних кислот тваринного та рослинного походження, їх складають:

альфа-ліноленова (АЛК), міститься в рослинних продуктах;

докозагексаєнова (ДГК);

ейкозапентаенова (ЕПК).

ДГК та ЕПК можна знайти лише в рибі та морепродуктах.

Омега-3 жирні кислоти цілком натуральні через природне походження.

Антиоксидантні властивості будуть корисними для всіх, хто хоче зберегти своє здоров’я, подовжити активність, запобігти появі хронічних захворювань, ранньому старінню, погіршенню зору.

Дія на організм

Вчені досліджували дію Омега-3 на організм та зафіксували позитивні зміни при достатньому вживанні.

Знизився рівень холестерину та ризик тромбоутворення.

Покращилася робота мозку, серцево-судинної та імунної систем, загальний стан при запальних процесах, атеросклерозі, цукровому діабеті.

Знизилася зайва вага.

Активізувалися розумові здібності та зростання дітей.

Вживання продуктів, багатих на омега-3, позитивно впливає на здоров’я очей, може бути профілактикою вікових змін зору, в тому числі ВМД (вікової макулярної дегенерації).

Механізм впливу на здоров’я очей

Корисний ефект зафіксований для зору. Необхідна кількість жирних кислот в раціоні сприяла цілющій дії на стан зору, що виявляється в наступному:

зменшуються прояви запалення та сухості очей

знижується ризик вікових захворювань очей;

збільшується щільність зорового пігменту в сітківці;

створюється бар’єр для потрапляння бактерій та мікробів до очей;

покращується кровопостачання та гострота зору;

активізується робота залоз, що виробляють сльози.

Саме тому корисно протягом всього життя вживати продукти, багаті на омега-3.

В яких продуктах міститься

Омега-3 називаються незамінними через нездатність організму людини самостійно його виробляти. Тому важливо вживати в їжу продукти з високою концентрацією Омега-3. До них відносяться:

скумбрія;

лосось;

жир з печінки тріски;

оселедець;

устриці;

сардини;

анчоуси;

риб’яча ікра;

волоські горіхи;

насіння льону та чіа;

соєві боби.

Також у достатній кількості жирні кислоти можна знайти в шпинаті, водоростях, брюссельській капусті, авокадо, кабаку, м’ясі, яйцях та молочних продуктах.

Норма вживання

Оптимальною щоденно нормою для дорослих вважається 1000-1500 мг.

Спортсменам та фізично активним людям треба вживати 2000-2500 мг.

При зниженій масі тіла норма зростає до 3000 мг.

Обов’язково достатня кількість повинна бути у жінок в період вагітності та лактації. Для гармонійного фізичного та розумового розвитку діти мають отримувати жирні кислоти.

Підвищена потреба виникає при деяких хворобах (гіпертонії, атеросклерозі, онкології, загрозі інфаркту, нестачі гормонів), синдромі сухого ока та в холодну пору року. Людям, які мають такі проблеми, потрібно це врахувати.

Чим загрожує нестача

Чи отримує організм достатню кількість Омега-3 можна визначити за ознаками, які сигналізують про нестачу кислот. До них відносяться:

лущення шкіри;

поява лупи;

ламкість нігтів;

запори;

сухість очей, погіршення зору;

висипи на шкірі;

депресивний настрій;

проблеми із суглобами;

гіпертонія.

Якщо ви побачили такі ознаки, це свідчить про нестачу Омега-3. В такому випадку потрібно збільшити вживання корисних продуктів. Якщо є алергія на рибу або морепродукти, варто додати до раціону омега-3 рослинного походження.

Корисні поради дієтологів

Гарною звичкою буде привчити себе до наступних правил.

Двічі на тиждень їсти жирні сорти морської риби (надавати перевагу свіжій).

Заправляти салати оливковою, горіховою, кунжутною олією.

Щоденно вживати насіння льону (можна купити в аптеці), жменю волоських горіхів та насіння кабака.

Додати до раціону морську капусту та сушені водорості.

Поєднувати продукти з високою кількістю Омега-3 як тваринного, так і рослинного походження.

Здорові та корисні продукти допоможуть підтримати здоров’я зберегти зір, стануть профілактикою багатьох захворювань.

Джерело статті: https://nutrof.com.ua/ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: