Обстріл маршрутки у Сумському районі: що розповідають очевидці

01.03.2023

Четверо людей травмувалися внаслідок обстрілу маршрутки “Журавка-Суми” російськими військовослужбовцями 24 лютого поблизу села Водолаги Хотінської громади. Пасажирів, двох жінок та чоловіка, з легкими травмами після огляду відпустили додому. Стан водія – стабільно важкий.

“В нього була тяжка черепно-мозкова травма, мінно-вибухова травма, забій головного мозку тяжкого ступеня, акубаротравма, розрив барабанних перетинок”, — розповіла про стан чоловіка завідувачка відділення екстреної невідкладної допомоги Тетяна Проценко.

Олексій Порот, водій, нині відновлюється у лікарні. Він 26 років їздив на цьому маршруті. Тоді то був останній рейс до Сум.

“Між Водолагами і Володимирською посадкою нас обстріляли. Був “приліт” у праву сторону маршрутки. Прийшов до тями вже на вулиці. Вилетів через вікно, прийшов до тями за машиною, машина вже горіла. Зібралися в купу й організовано вийшли до своїх”, — сказав чоловік.

Про те, що це саме цивільний транспорт, з того боку кордону знали напевне, адже ця маршрутка виконувала рейси двічі на день, вважає Олексій: “Маршрутка — видно ж її, з боку трафарет же висить. Навіть за півтора кілометра, вони ж бачать, що це їде, якщо не перший раз – вони переслідували, бачили, що їздить. Хаос повний, терор, це нелюди”.

Одразу після обстрілу на зустріч травмованим виїхав поліцейський офіцер громади Юрій Гамота. Саме він надавав людям першу медичну допомогу. Стріляли прицільно, сказав поліціянт:

“Це була керована протитанкова ракета, яка дійсно наводиться. Наводиться не просто так, а наводиться за допомогою оптики і корегувальника і так далі. Вони бачили, що їхала маршрутне таксі – біла “Газель”. Все вони бачили, все навмисно це все. Це одним словом терористичні дії, як по іншому назвати. Мирні мешканці. Просто їхали у своїх справах. Ніяких там військових чи військових баз. Просто немає слів для всього цього пояснення”.

Прострілюється, зауважив Юрій, близько 500 метрів шляху, тож російські військовослужбовці мали близько 10 секунд на постіл.

22 лютого армійці РФ тут вже обстріляли автомобіль, який возив продукти у прикордонні села. Нині ділянку дороги закрили військові, повідомив Юрій Грамота: “Відрізаними, як то кажуть, від цивілізації залишилися Журавка, Біловоди, Водолаги разом з Веселівкою”.

У тих селах залишається ще близько 600 мешканців, сказав голова Хотінської громади Микола Торяник:

“Люди не виїжджають. Ті, що хотіли, — вони вже виїхали. Молодь в основному виїхала. Звикли вже за рік стрільби. Сьогодні ми ранком у п’ять годин, у шість завезли і борошна вісім тонн туди, в кожен двір по мішку борошна і сьогодні доставили хліб туди і домовилися з підприємцем, яка буде або на повнопривідній машині підвозити продукти в Біловоди та Журавку. В принципі, ситуація критична, але не смертельна”.

За словами Юрія Грамоти, обстріляні авто досі залишаються на тій дорозі. У прокуратурі, за інформацією речниці Наталі Науменко, за фактом обстрілу відкрили кримінальне провадження за статтею порушення законів та звичаїв війни.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: