Сумський біатлоніст з бронзою юніорського чемпіонату світу

04.03.2023

Україна – третя у змішаній естафеті серед юнаків та дівчат на чемпіонаті світу.

Казахстан вперше проводить захід під егідою IBU, та ще й такого рівня, як Юніорський чемпіонат світу. Тож організатори дуже стараються, щоб все вийшло добре, а змагання пройшли б на високому рівні, пише biathlon.com.ua.

Якщо взяти до уваги клімат Щучинська, у якому проходить ЮЧС, то Казахстан може цілком претендувати на появу в біатлонному календарі. А стадіон стати прийнятною альтернативою російським майданчикам, надто у такі місяці, коли в Європі вже досить тепло і немає снігу. Наразі тут ще холодно, зима не відступає, а температура повітря -6.

Стартував чемпіонат змішаними естафетами, серед дівчат та юнаків, які так полюбляють вболівальники. У стартовому протоколі для участі у змаганнях була заявлена 21 команда.

Першою на старт в нашій команді вийшла Олена Городна. Вона провела повноцінний сезон, беручи участь у всіх Юніорських кубках IBU, Юніорському чемпіонаті Європи, де, в одиночному міксті разом з Чихарем, стали п’ятими. Тож сьогодні Олена мала змогу покращити разом з товаришами по команді свій результат, тим більше, що цього разу спортсменка бігла зі своїми однолітками. Незважаючи на 18-й стартовий номер, Олені вдалося не загубитися і вона досить швидко зайняла досить непогане місце в пелотоні, що дозволило їй одній з перших розпочати стрільбу. Українка двічі промахнулась, але закрила всі мішені. Втім, зважаючи на вітер, це мабуть нормально, адже без додаткових патронів відпрацювали тільки чотири команди. З вогневого рубежу Олена вийшла сьомою. А лідерство захопила австрійка Алессія Лаагер.

На другому рубежі нашій спортсменці повезло з вітром менше, вона тричі тягнулась за додатковими патронами і все ж пішла на штрафне коло. А лідерство на цей раз перехопила італійка Астрід Плош. Городна ж у гонку, незважаючи на коло штрафу, пішла четвертою. До передачі естафети їй вдалося обійти чешку, тож колегу по команді Олена відправила у гонку вже третьою.

На стрільбу лежачи другого етапу німкеня Юлія Таннхаймер прийшла першою, практично одразу ж обігнавши італійку, яка першою прийняла естафету. У такому ж порядку лідери вийшли з вогневого рубежу. На стійці представниця Німеччини відпрацювала досить швидко. А, головне, всього з одним додатковим, і знову лідером пішла на передачу естафети.

Олександра Меркушина передала естафету другою нашому Богдану Борковському.

До третього етапу команда Німеччини відірвалась від інших майже на хвилину, тож з досить комфортною перевагою Тім Нехватал прийшов на першу стрільбу. І цієї переваги йому вистачило, щоб навіть з колом штрафу знову лідером вийти на друге коло.

А наш Богдан одразу ж кинувся у бій, вирвавши до вогневого рубежу у італійця, що йшов третім, 12 секунд. Та зі стрільбою у нашого атлета вийшло не так добре – 2 кола штрафу на лежці.

Стрільба стоячи і для німця, і для італійця вийшла драматичною: три у Тіма та одне коло штрафу у представника Італії. А от Богдану на цей раз вдалося відпрацювати набагато краще, з двома додатковими патронами він третім вийшов на останнє коло. Та це коло досить важко далося Богдану, і естафету він передав вже четвертим, але всього у 14,2 секундах від лідера. Тож інтрига на останній етап залишалася.

Михайло Хміль кинувся відігравати дорогоцінний час, і вже до першої відсічки часу скоротив відставання до трьох секунд. Та головне було попереду – стрільба. Першими відпрацювали на лежці норвежець та німець, обидва з одним додатковим і у такому ж порядку вони і вирушили на друге коло. Михайло достав два додаткових і з вогневого рубежу пішов третім. А от італієць «настріляв» два кола штрафу.

І от, нарешті, остання стрільба, на якій і вирішувалась доля золота. Першим відстрілявся норвежець Герхардсен. Другим вирушив на фінішне коло німець Зайдль. Михайло Хміль дістав все таки три додаткових патрони і вирушив зі стадіону третім.

У такому ж порядку спортсмени й фінішували. Золото у Норвегії, срібло поїде до Німеччини. А от бронза у команди України. Вітаємо! Вдалий початок Юніорського чемпіонату світу!

Змішана естафета. Юнаки та дівчата

1. Норвегія (3+17) 1:11:51,1

2. Німеччина (5+16) +35,5

3. Україна (3+16) +1:30,6

4. Італія (3+18) +1:49,7

5. Чехія (0+10) +2:28,0

6. Фінляндія (0+13) +2:28,0

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: