На Сумщині батька, що не платив аліменти більше 10 років, змусили перерахувати дитині 30 тисяч

05.03.2023

Мешканець Сумської області Олексій Довгий (дані змінено) спокійно їхав на своєму авто «MERCEDES-BENZ VITO 110CDI» (щось на кшталт легкового фургону) через с. В.Сироватка, але його чомусь зупинили поліцейські. Як виявилось, причиною цього було внесення його в реєстр боржників та тимчасова заборона на керування транспортним засобом, встановлена держвиконавцем у червні минулого року, тому що в чоловіка є борги по аліментам.

Про те, що він має дитину і повинен платити аліменти, чоловік, мабуть, і думати забув. Його це не дуже хвилювало, як і провадження, яке було відкрито державним виконавцем ще у 2013 році… Чи чоловік добре ховався, чи держвиконавці не дуже вправно його розшукували, але грошей на дитину він не платив.

Після того, як Довгого зупинили поліцейські і склали протокол про адміністративне правопорушення за ч. 3 ст. 126 КУпАП (адмінвідповідальність за керування ТЗ особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування ТЗ), матеріали були передані в суд.

23 січня Сумський райсуд розглядав цю справу. В судовому засіданні Довгий пояснив, що не знав про винесення державним виконавцем постанови, її копії не отримував, а тому відповідно, не знав про наявність обмежень у керуванні транспортними засобами. Крім того, надав суду квитанцію від 10 січня (!), згідно з якою він частково сплатив заборгованість по аліментам у сумі майже 30 тисяч.

Чим же закінчилась ця справа для боржника? Фактично нічим. Річ у тім, що ст. 8 ЗУ «Про виконавче провадження» передбачає, що постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування ТЗ надсилаються рекомендованим поштовим відправленням, і боржник вважається повідомленим, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі. Однак матеріали справи про адмінправопорушення, які розглядав суд, не містять жодних доказів того, що про встановлені обмеження Олексію Довгому будь-яким способом було повідомлено.

Отже суд, врахувавши, що доказів у справі не було, а також, що частково заборгованість він погасив, постановив провадження по справі відносно Олексія Довгого закрити за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 126 КУпАП.

Але є у всій цій історії і гарний момент – дитині, яка не отримувала більше 10 років аліментів, батько нарешті перерахував частину грошей. Тож є надія, що перерахує і залишок суми, адже заборону на право керування «мерседесом» ніхто не знімав, а номери машини знаходяться в поліцейській базі, отже правоохоронці кожного разу можуть зупиняти авто і складати протоколи доти, поки уся заборгованість не буде погашена, бо тільки після цього заборону на керування автомобілем знімуть.

***

Нагадаємо, зміни в законодавстві на час військового стану не торкнулись обов’язків батьків забезпечувати дітей та платити аліменти. Платники аліментів зобов’язані вчасно їх сплачувати. У разі боргу за аліментами більше 3 місяців до боржника застосовуються такі заходи впливу, як арешт коштів, примусове стягнення заборгованості, внесення в Єдиний реєстр боржників. Якщо борг більше 4 місяців – застосовуються такі заходи впливу, як заборона на виїзд за межі України, заборона керування транспортними засобами та інше. Також за прострочення платежів по аліментам до боржника може бути застосована пеня у розмірі 1% від суми боргу за кожен день прострочення.

Держава на час воєнного стану дозволяє перераховувати аліменти, які стягуються з зарплати чи пенсії боржника, безпосередньо стягувачу аліментів на особисту банківську картку, минаючи виконавчу службу.

Чи є у вас борги, можна дізнатися у Єдиному реєстру боржників (https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors) та Автоматизованій системі виконавчого провадження (https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors). Єдиний реєстр боржників у режимі реального часу надає інформацію про наявність у людини боргів за аліментами та іншими зобов’язаннями. Якщо людина перебуває в Єдиному реєстрі боржників, до неї можуть бути застосовані заходи впливу по стягненню заборгованості, можуть бути обмежені права по розпорядженню майном. На сайті Автоматизованої системи виконавчого провадження можна отримати інформацію про стан виконавчого провадження чи наявність у людині боргів на даний час чи у минулому. На непідконтрольних територіях є обмеження для проведення дій по виконавчим провадженням.

Вікторія Ростоцька

shans.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: