Нові захворювання, що чатують людство в найближчому майбутньому 

21.03.2023

Небезпечний синдром, що вражає людей похилого віку. В чому причина захворювання та які його прояви. Загальні та специфічні методи лікування 

Синдром VEXAS – нова хвороба, що несе загрозу людству

В світі шириться нова хвороба, відома як VEXAS (ВЕХАС). Вчені вважають що вона є прототипом нових захворювань, з якими людство буде вимушене боротися в майбутньому. VEXAS була виявлена спеціалістами в 2020 році, більшість людей про хворобу ще не чули. Однак, вона більш поширена, ніж вважали дослідники.

Загальні відомості про хворобу

Американські лікарі виявили, що близько 15 тис громадян США за 50 років мають симптоми VEXAS:

Лихоманка;

мієлома – пухлина плазматичних клітин;

пневмонія;

артрит;

низький рівень кисню в Крові;

васкуліт та ін.

Занепокоєність викликає досить висока смертність. 50% людей, у котрих діагностований синдром помирають протягом 5 років. Особливо часто хворіють люди, що ведуть пасивний спосіб життя і розваги вибирають тільки сидячі, наприклад гра в Ельслотс казино, карти та ін.

Зрозуміли, що VЕХАS виникає внаслідок набутої мутації генів. Тобто, людина не отримує хворобу від батьків і не здатна передати її нащадкам. Хворий не є заразним. 

Що означає абревіатура VЕХАS

Вона означає головні особливості, котрі має синдром:

V – вакуоля в клітині крові.

E – фермент Е1, який потрібен орнащізму для нормального функціонування та живлення.

Х – хромосома, в котрій знаходиться ген, що зазнав мутації.

А – аутосомальне захворювання, пов’язане з відповіддю імунної системи.

S – соматична мутація, що формується впродовж життя.

VЕХАS вражає переважно чоловіків, розвиваючись у достатньо пізньому віці. 

Причини виникнення синдрому

Синдром розвивається внаслідок мутації гену UBA1. Вона впливає на клітини імунної системи, що входять до складу крові і формуються у кістковому мозку. Вчені виявили, що мутація гену відбувається саме в лейкоцитах – клітинах крові, котрі відповідають за імунну відповідь. Клітини змінюються без якихось причин і спричиняють значні запальні процеси. 

Основні симптоми:

Швидка втомлюваність.

Лихоманка.

Збільшення лімфатичних вузлів .

Задишка.

Запалення епідермісу, хрящової тканини, кровоносних судин.

Артрит. 

Запалення очей.

Пневмонія.

Специфічного лікування поки не існує. Лікарі в основному прописують імунодепресанти та стероїди. В якості експерименту спеціалісти застосовували препарати, що лікують аутоімунні захворювання. Та найбільш ефективними виявилися кортикостероїди (дають результат не у всіх людей).

Синдром вражає різні органи, визначити його може лише кваліфікований фахівець. В складних випадках може знадобитися пересадка кісткового мозку. Вчені вважають, що ефективним може виявитися метод лікування стовбуровими клітинами чи специфічними ліками. На даному етапі присутні спроби зрозуміти справжню причину мутації генів. 

ВООЗ вже стверджувало, що до 2030 року в світі зросте кількість хронічних хвороб, зокрема діабет та серцеві недуги. Так, останні 8 років реєструвалась велика кількість інфекцій. Нарахували 500 млн випадків у всьому світі. Вони виявилися результатом зниженої фізичної активності.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: