Як у Сумах працюють грантові програми “єРобота”

25.03.2023

Створити робочі місця, працювати та регулярно сплачувати податки – такі умови для підприємців, які взяли участь чи планують отримати гроші на свою діяльність. Минулоріч у Сумській тергромаді отримали гранти 85 людей. Грантові програми “єРобота”, запроваджені минулого року, продовжують діяти. Як працюється та чи є можливість отримати гроші на розвиток свого бізнесу – у матеріалі.

Ольга Косарич сьомий рік у бізнесі. Розповіла, що переїхавши з Донецька, перебувала на обліку у службі зайнятості. Грант на створення робочих місць, який отримала через Програму “єРобота”, допоміг налагодити швейне виробництво у Сумах та створити робочі місця:

“Ми вирішили — і я і моя колега — створити нові підприємства і знайти людей. Звернулися до центру зайнятості, декого зі спеціалістів підтягнули з якими працювали раніше, декого з центру зайнятості запросили і запустили виробництво”.

Нині у цеху працює майже 60 жінок, деякі з них працевлаштувались за допомогою служби центру зайнятості.

“Я простояла пів року, доки підприємство на якому зараз працюю організувалось, виробило стратегію і напрямок руху і я їм стала потрібною. Так я тут і працюю — сказала закрійниця Тетяна.

“На початку війни ми згуртувалися, зберегли колектив і почали розробляти продукцію, яка була потрібна”, — додала Ірина, технолог експериментального цеху.

Жінки шиють одяг та амуніцію для військових. Технолог Світлана розповіла: “Я за фахом технолог, працюю з жіночими сукнями. Зараз війна. Треба шити, будемо шити. Треба розробляти технологію, будемо розробляти технологію. Треба підносити снаряди, будемо підносити снаряди”.

У 2022 році у Сумській територіальній громаді підприємці отримали 85 грантів на суму близько 20 мільйонів гривень. “Станом на 2023 рік по Сумщині 15 грантів, і з них жителів Сумської територіальної громади 8 осіб”, — сказав керівник Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості Віталій Сахнюк.

За його словами, прийом заявок триватиме до кінця року:

“Щоб отримати кошти, потрібно подати заяву та бізнес-план свого проєкту через портал Дія. Після перевірки наданих документів, оцінки бізнес-плану, а також аналізу ділової репутації заявника, йому потрібно пройти співбесіду з фахівцями Сумського обласного центру зайнятості. Рішення про надання гранту ухвалюють у державному центрі зайнятості”.

Програма передбачає отримання мікрогранту на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тисяч гривень. До грантоотримувачів є вимоги: створити робочі місця, провадити підприємницьку діяльність впродовж затвердженого періоду та регулярно сплачувати податки. Якщо всі умови виконані – повертати гроші не потрібно, зазначив Віталій Сахнюк.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: