Мешканці Ямполя відновлюють насип на річці Івотка

30.03.2023

Мешканці селища Ямпіль, що на Сумщині, власними силами відновлюють насип на річці Івотка, який розмило під час весняного паводку. Це сталося в урочищі Затон на околиці Ямполя. Спочатку вода розмила невелику ділянку, але з кожним днем масштаби збільшувались.

Розмиття сталося за кілька метрів від “шостого шлюзу”. Люди вирішили самостійно ліквідувати розмив, щоб зберегти місцеву водойму, розповів ямпільчанин Дмитро:

“Ми тут працюємо вже третій день. В перший день було дуже багато людей, а техніки, на жаль, не так багато. Прийшли побачили, що треба засипати, бо до дамби не дістатися. Плюс телефонний кабель у воді і якось треба, щоб його не порвало. Роботи ще багато: засипати і засипати. Було би побільше техніки та помічників, щоб гуртом засипати все скоріше”.

Ямпільська селищна рада виділила техніку, яка вже кілька днів підвозить до водойми пісок, зазначив начальник відділу житлово-комунального господарства Артем Скорозвон: “Від мешканців були звернення, ми виїхали туди на минулому тижні, щоб побачити, яка там ситуація, склали акт і на підставі цього акту почали діяти. Далі селищна рада наддала дві одиниці техніки, щоб допомогти населенню відновити те, що ще можна відновити”.

За інформацією місцевих мешканців, штучний насип у цьому місці вода розмиває вже третій рік поспіль, але в попередні роки масштаби розмиву були значно меншими. З власних джерел Суспільному відомо, що після ремонту шлюзу №6, його зафіксували у піднятому положенні. З того часу рівень води в річці весною не регулюють. За поясненнями кореспонденти звернулись до Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області, на балансі якого знаходиться осушувальна система Івотка.

Начальниця відділу техногенно-екологічної безпеки та розробки режимів Анна Чайка повідомила, що для відкриття шлюзу цього року не було підстав:

“Рівень води у річці піднявся і вода знайшла собі понижені ділянки і пішла по старому руслу. Є пост гідрологічний на річці Івотка, за його даними на вчорашній день вода навіть на спад пішла – вчора за добу був мінус 22 сантиметри, а з 20 лютого всього плюс 16 сантиметрів. За весь час спостерігання за весняними водопіллями найнижчий рівень спостерігався 263 см, зараз він 251 см. Тобто жодних ознак того, що на річці може виникнути надзвичайна ситуація, не було”.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: