Мешканці й волонтери Сумщини збирають та відправляють харчі до прикордонної Харківщини

30.03.2023

Мешканці й волонтери Сумщини збирають та відправляють харчові продукти до прикордонних населених пунктів Харківщини. Волонтери Сумської області кілька разів відвезли такі вантажі до Слобідського, що поблизу Харкова та кордону з Російською Федерацією.

Волонтери подолали 200 кілометрів від Сум до села Слобідське на Харківщині, щоб відвезти продукти людям, які лишилися у цьому населеному пункті або ж повернулися після деокупації.

Волонтер Валерій Позняк разом з однодумцями вперше приїжджали сюди з харчами на початку березня.

“Перший рейс у нас був двома машинами – це “спринтер” і “газель”. Завантажили їх повністю. Взяли участь Сироватська громада, Дубов’язівська, наше підприємство і загін наш ветеранів Збройних сил України, який сформувався із початком війни. Цього разу ми відвезли 100 пляшок олії, 100 банок смальцю – це теж спонсори, які надали гроші, які сплатили цей товар – тобто, коли ми в першу поїздку поїхали – то вони просили саме те, на чому все це смажити. Люди пів року не бачили м’яса”, – розповів волонтер.

Нині, за словами Валерія Позняка, у Слобідському до 200 людей. “Покинутих будинків багато і зруйнованих багато. Тобто здебільшого — це діти, такого середнього віку, є жінки та старі люди”, – розповів чоловік.

Тримають зв’язок із мешканцями Слобідського через чоловіка, на ім’я Олександр. “Вони обрали старосту, якому довіряють, і він організовував повністю прийняття, розподіл харчів, розвантажування”.

Через непублічність коментувати потреби мешканців Слобідського Олександр відмовився, утім, написав, що вони нині не відмовляються від будь-якої допомоги. Волонтери свою роботу назвали акцією “Рука допомоги” і вже планують наступний вояж в інші населені пункти Харківщини. Продуктами допомагають мешканці громад Сумщини. Роман Катинський привіз харчі з Конотопщини.

“Завантажилися картоплею, капустою, морквою, консервацією. Я сюди привіз втретє чи вчетверте. Цього разу 1 тонна 200 або 1 тонна 300 кілограмів буде 100%. Все, що є у людей, вони це зносять, а ми перевозимо”, – розповів волонтер Роман Катинський.

Окрім потреби у харчах, за словами Валерія Позняка, людям із Харківщини потрібен і посівний матеріал. “Ті руйнації… Харків дуже мене зачепив тим, що дуже багато знищено будівель, але водночас дуже швидко йде відновлення. Тобто їдеш: не було під’їзду – і вже він відбудований, відштукатурений, уже вікна стоять. Це вселяє надію на відновлення. Дуже багато кранів стоїть, але з боку Росії, саме з Білгородської траси – зруйноване все. Стоять 16-поверхівки – чорні, але над ними вже стоять крани і роботи йдуть”, – розповів Валерій.

У планах волонтерів зі своєю акцією “Рука допомоги” дістатися Кутузівки Вільхівської громади Харківської області.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: