“Злякалася, кинула все” – мешканці Олексіївки Хотінської громади розповіли про російський обстріл

07.04.2023

Російські військові 5 квітня обстріляли з мінометів село Олексіївка Хотінської громади на Сумщині. У населеному пункті проживають наразі до 500 людей. Обстрілами пошкоджені приватні будинки і сонячні панелі, розташовані на околиці.

Олексіївка розташована приблизно за чотири кілометри від кордону з Росією. Обстріл почався близько 11:00, розповіла місцева жителька Світлана Кузьміченко:

“Я біля двора білила дерева, прибирала. Дівчинка моя гуляла біля сусідньої хати. Відбувся перший вибух, я злякалася, кинула все, почала кричати: “Сніжана, Сніжана!”. А вона не бігла, а падала з переляку, і я боялася, що не встигну її схопити”.

Олексій Кузьміченко говорить, що спочатку думали, що обстріл далеко.

“Вилетіло – думали, далеко десь буде. Тут упало. Ми одразу вибігли в погріб, заховалися. Посиділи, до нас батько прибіг, і ми пішли до сільської ради. Буває часто чутно: в тій стороні, в тій. Страшно дуже”, – говорить він.

У вікнах приватних житлових будинків вилетіло скло, у стінах пішли тріщини, посікло шифер. У сараї родини Кузьміченків загинули кролі. У будку собаки Ральфа, що живе з родиною, потрапив уламок. Світлана говорить, що пес дивом залишився живим, але отримав контузію. Зараз він не чує.

Під мінометний обстріл у селі Олексіївка потрапила вулиця Вишнева. Російські військові обстріляли підстанцію, що генерує сонячну електроенергію, житлові будинки, розташовані поруч та побутову газорозподільну трубу.

Загалом зафіксували чотири влучання. Одне з них – в газову трубу, через що сталося загоряння, розповів поліцейський офіцер громади Юрій Гамота.

“Газова служба відремонтувала трубу, зараз газопостачання відновлено. Імовірніше за все, за попередніми висновками, було здійснено обстріл мінометними снарядами 82 калібру”, – додав він.

Фахівець відділу житлово-комунального господарства Валерій Василенко розповів, що він у складі комісії обстежує пошкоджені сонячні панелі. Пізніше вони мають оцінити завдані збитки.

За словами голови Хотінської громади Миколи Торяника, роботи з ліквідації наслідків обстрілів Олексіївки тривали 5 квітня весь день.

“Швидко приїхали аварійні служби, довго працювали. Треба було перекривати, ремонтувати, заварювати. Також були пошкоджені лінії електропередач і вуличне освітлення”, – розповів Торяник.

До цього, за його словами, російські військові обстріляли села Біловоди, Ново-Миколаївка, Костянтинівка. В середньому цілять по населених пунктах громади раз на два дні.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: