Освітня трансформація в Сумах: які школи залишаться без молодших класів

11.04.2023

Минулого тижня на сайтах Сумської міськради та управління освіти і науки були оприлюднені два повідомлення про проведення громадського обговорення – проєкту рішення «Про реорганізацію Сумського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 шляхом приєднання до гімназії №1» та Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади на 2023-2027 роки.

За словами начальниці управління освіти і науки Сумської міськради Нелі Вербицької. Перспективний план, який розробили в Сумах – це приведення мережі до вимог чинного законодавства, зокрема ЗУ «Про повну загальну середню освіту», яким визначено типи закладів освіти. Це – початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти (1-4 класи), гімназія – базової середньої освіти (5-9 класи) та ліцей (10-11(12) класи) – профільної середньої освіти.

Початкова школа може існувати як окрема юрособа або як структурний підрозділ гімназії. Ліцей за рішенням засновника (міськради) може забезпечувати здобуття базової середньої освіти і, як виняток, – початкової. Тобто в ліцеї може бути передбачено здобуття початкової, базової та профільної освіти (при наявності не менше двох 11-класів та трьох профілів) – простіше кажучи, там діти можуть навчатися з 1 по 11 (12) клас.

– Освітня трансформація в Сумах розпочалася у 2021 році, коли були змінені типи закладів початкових шкіл – чотири НВК перетворилися на початкові школи. Тепер потрібно працювати зі школами. Багато громад (особливо на Західній Україні) із цим вже впоралися. Адже Бюджетний кодекс передбачає, що гроші будуть надходити на початкові школи, гімназії та ліцеї. Зараз іде перехідний період, а з 2027 року всі заклади повинні змінити свій тип, щоб отримувати фінансування.

Спроможна мережа – в розрізі мікрорайонів

Для опрацювання Перспективного плану, як повідомив Станіслав Поляков, була створена координаційна рада, куди ввійшли представники управління, старостинських округів, навчальних закладів різних рівнів тощо. Щоправда, як з’ясувалося, до її складу представники школи №10 не були включені. «На координаційну раду були представлені всі дані про навчальні заклади (кількість дітей, наявність профільних класів, проєктна потужність шкіл та ін.), – зазначив він. – Спроможна мережа розглядалася з прив’язкою до мікрорайонів, щоб дітям було зручно відвідувати початкову школу, гімназію чи ліцей. Так був сформований документ, який запропонований до обговорення. З урахуванням пропозицій, які будуть слушними та актуальними, в документ будуть внесені зміни. У нас є ще рік у запасі. Проте, враховуючи, що деякі школи будуть перетворені в ліцеї без початкової школи – 1-4 класи потрібно поступово вивести до 2027 року. У цьому році, скоріш за все, усі заклади набиратимуть першачків, а випускники середньої ланки – перейдуть до 10 класу».

Що вже передбачено на перспективу? Для прикладу, в районі вул. Герасима Кондратьєва на сьогодні є чотири заклади. Координаційна рада прийняла рішення, що школа №1 трансформується в ліцей №1 (з початковою школою), школа №2 – в ліцей №2 (без початкової школи), школа №3 – в гімназію №3 та школа №4 – в гімназію №4.

У 9-12 мікрорайоні також розташовані чотири школи – початкова «Унікум» та №№17, 23 і 29. «Враховуючи густонаселеність цих мікрорайонів, пропонується, щоб школи №№17 та 23 були ліцеями з початковою школою, адже там проживає дуже багато дітей, – уточнив Станіслав Поляков. – Від директора школи №29, враховуючи нинішню профільність закладу, надійшла пропозиція про його переформатування в Сумський мистецький ліцей з початковою школою».

Що стосується Хіммістечка, там освітні послуги надають: початкова школа №11, школи №№21, 26 та 27. У результаті оптимізації школи №21 та 26 отримають статус гімназії з відповідними номерами, а школа №27 стане ліцеєм із початковою школою.

У мікрорайоні вул. Металургів є дві автономні початкові школи №32 і 14, які минулого року були переформатовані із НВК. «У цьому ж мікрорайоні знаходяться школи №№18, 19, 20 та 10, – продовжує заступник міського голови. – Виходячи із кількості дітей, навантаження, було прийнято рішення, що школи №18, 19 та 20 стануть гімназіями. А школа №10 буде трансформована в ліцей, але без початкової школи (тільки 5-12 класи) – із поступовим виведенням 1-4 класів, починаючи з 2023 року. Із 2027 року школа стане ліцеєм без початкової школи. Тож у цьому мікрорайоні буде дві початкових школи, три гімназії та один ліцей.

Що стосується центру міста, то на базі школи №12 буде створений ліцей №12 з початковою школою. Виникало питання щодо функціонування шкіл №15 та 13. В перспективі вони будуть об’єднані в Сумський ліцей №15 з початковою школою».

Ліцеїв з початковою школою, як додала Неля Вербицька, буде декілька – при бажанні діти, які навчалися у гімназії в будь-якому з мікрорайонів, можуть стати його учнями.

Ірина Чирченко

shans.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: