Які продукти корисні для серця

11.04.2023

Здорове серце та міцні судини – це запорука довгого та повноцінного життя. На стан серцево-судинної системи впливають багато факторів: постійні стреси, напруженість, неякісне харчування, погана екологія, зловживання алкоголем, куріння. Усе це призводить до розвитку захворювань серцево-судинної системи. Запобігти їх виникненню допоможуть як аптечні вітаміни для серця, так і правильне харчування, вживання певних продуктів.

Що рекомендується вживати у їжу

Щоб покращити стан власного здоров’я та продовжити життя, кожній людині незалежно від віку рекомендується вживати низку продуктів:

рибу;

насіння льону;

бобові;

цільнозернові продукти;

авокадо;

броколі;

ягоди;

горіхи.

Риба

Багата на поліненасичені жирні кислоти омега-3. Найбільший їх вміст у морській жирній рибі, зокрема в тунці, оселедці, лососі, скумбрії. Для отримання необхідної для людини кількості омега-3 за тиждень необхідно з’їсти близько 250 грамів риби.

Насіння льону

У ньому міститься нерозчинна та розчинна клітковина, омега-9, омега-6 та омега-3 – відразу три типи поліненасичених жирних кислот. У цілісному, сухому вигляді вживати насіння не рекомендується. Його можна подрібнити в блендері та додавати до різних харчових продуктів та страв, таких як супи, каші, йогурти, салати, смузі. Попередньо можна замочити насіння на 8 годин. Таким чином вони легше засвоюватимуться.

Цільнозернові продукти

Вони збагачені лігнанами, жирними кислотами, клітковиною, мікроелементами та іншими речовинами, необхідними для нормальної роботи серця. На день у готовому вигляді людині потрібно в середньому 150 грамів.

Бобові

У гороху, сої та квасолі міститься велика кількість клітковини, присутні флавоноїди, залізо, калій, вітаміни групи В. Всі ці елементи забезпечують зміцнення судини та серця, знижують АТ, рівень холестерину.

Авокадо

Вживання його двічі на тиждень суттєво знижує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи. У ньому досить багато магнію, калію, фітонутрієнтів, харчових волокон, біологічно активних речовин, мононенасичених жирів, здатних знизити рівень холестерину та запобігти розвитку хвороб серця та судин.

Броколі

Багате джерело калію, магнію, вітамінів Е та С, антиоксидантів, фолієвої кислоти, клітковини. Щоб запобігти розвитку захворювань судин і серця, достатньо їсти броколі 3-4 рази на тиждень. Термообробка продукту не впливає на протизапальні властивості, але готувати овочі рекомендується паровим методом.

Ягоди

Малина, чорниця, полуниця, ожина й інші сприяють профілактиці порушення роботи серцево-судинної системи та зміцненню стінок судин. Вони багаті на вітамін С, магній, калій.

Горіхи

У волоських горіхах і мигдалі містяться вітамін Е, клітковина, магній, поліненасичені та мононенасичені жири, необхідні для повноцінної роботи серця. За добу рекомендується вживати від 30 до 40 грамів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: