Основні види мисливських ножів. Посібник для початківців

12.04.2023

Полювання – популярне заняття, яке існує вже тисячі років. Одним з необхідних інструментів будь-якого мисливця є мисливський ніж. З такою великою кількістю різних типів мисливських ножів, важко визначити, який з них вибрати. У цьому посібнику для початківців ми розглянемо основні типи мисливських ножів та способи їх використання.

Зпершу родивимось дві величезні та принципово відмінні групи ножів – складані ножі та ножі із фіксованим лезом. Це, так би мовити, зовсім дві різні частини однієї великої теми. Тому вони потребують окремої розмови.

Ножі з фіксованим лезом

Ножі з фіксованим лезом є одними з найпоширеніших видів мисливських ножів. Вони міцні, надійні та універсальні, що робить їх чудовим вибором для будь-якого мисливця, рибалки чи туриста. Ножі з фіксованим лезом мають лезо, яке нерухомо закриплено безпосередньо у рукояті. Тому вони не складаються, як кишеньковий ніж. Їх часто використовують для зняття шкури, польової обробки та обробки дичини та інших робіт, для яких потрібен надійний та міцний ніж.

Складані ножі

Складні ножі – ще один популярний вид мисливських ножів. Їх легко носити і зберігати, що робить їх зручним вибором для мисливців, які багато ходять пішки, або полюють з човна на птаха (чи ловлять рибу). Складані ножі мають лезо, яке складається в рукоять, що робить їх у рази зручнішими для носіння, чим ножі з фіксованим лезом. Вони часто використовуються для полювання на дрібну дичину та для звичайних побутових робіт, для яких великий фіксований ніж буде завеликим.

Далі розмова піде про основні види мисливських ножів за призначенням. Чого б не вигадували маркетологи, їх, насправді, не так вже й багато.

Ножі для зняття шкіри (скінери)

Скінери спеціально розроблені для зняття шкури з дичини. Вони широке, помітно вигнуте лезо, яке дозволяє легко відокремити шкіру від туші, не пошкоджуючи м’ясо. Ножі для зняття шкури частіш за все бувають із фіксованим лезом. Вони є важливим інструментом для будь-якого мисливця, який планує обробити свою дичину самостійно.

Ножі для потрошіння (ножі з гачком, кишкодери, gut hook knives, guthook knives)

Ножі для потрошіння призначені для видалення нутрощів здобутих тварин. Вони мають гостре лезо, яке дозволяє легко видалити шлунок та інші органи. Головною характерною їх рисою є спеціальний гачок (gut hook), який дозволяє підчепити кишківник та внутрішні органи. Насправді, гострий та надійний універсальний ніж зробить цю справу не набагато гірше. Але й у таких специфічних ножів є свої прихильники.

Доборні ножі

Так називають ножі для добивання (добору) пораненого звіра. Для них характерна даявність довгого та вузького прямого клинка, що дозволяє зробити точний та глибокий укол, що досягне життєво важливих органів звіра. Дуже спеціалізований ніж, що буде не дуже зручний для інших справ. Більшість з таких ножів не є побутовими та потребують дозволу на носіння та використання.

Універсальний мисливський ніж

Найбільш поширений тип ножа, який можна використовувати для багатьох справ. Може він і поступиться спеціалізованому ножу у його «екологічній ніші», але на відміну від нього, буде зручний і для багатьох інших діл. Саме це і зробило універсальний тип мисливського ножа самим поширеним з усіх. Найбільш поширені типи клинків для ножів цього типу: drop point та clip point («щучка»). 

Короткий підсумок

Існує багато різних типів мисливських ножів, кожен з яких призначений для конкретних завдань. Ножі з фіксованим лезом міцні та надійні, а складані ножі легко переносити та зберігати. Скінери призначені для зняття шкури з дичини, а ножі з гачком для – для видалення нутрощів. Доборні ножі використовують для добивання пораненого звіра. А універсальні ножі дозволяють робити усі ці роботи (хоча, можливо, і трохи гірше, чим це роблять спеціалізовані ножі). 

Мисливцю-початківцю, важливо вибрати ніж, який відповідає саме його потребам і вподобанням. З правильно підібраним мисливським ножем можна сміливо вирушати до наступного полювання!

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: