Золота поїздка: за водійську неуважність на Сумщині заплатить не тільки роботодавець, а й страхова компанія

15.04.2023

Дуже дорого може обійтися ДТП, яка сталася через неуважність водія, не тільки потерпілому, а і підприємству, на якому працює винуватець аварії…

У вересні 2021 року Андрій Шелягін (ім’я змінено) на вантажному автомобілі, що належить одному з великих аграрних підприємств області, перевозив вантаж. Їхав із Степанівки в Суми і, коли повертав на перехресті, зіткнувся з легковим автомобілем Subaru. На цій ділянці дороги метрів за 100-200 є улоговина, трава зелена, зустрічний автомобіль такого ж кольору, тому Андрій і не помітив його. Зіткнення відбулось у той момент, коли він вже переїхав роздільну смугу. Вийшовши із вантажівки, Шелягін побачив, що водій легковика отримав подряпини, а двоє пасажирів – травми, які потім за висновком судово-медичної експертизи були визнані як середньої тяжкості.

Наступного дня Андрій зателефонував потерпілим, поцікавився їхнім станом, пропонував допомогу. До першого потерпілого він не додзвонився, а розмовляв із другим, який відмовився від допомоги, сказав: поки що нічого не потрібно. Через два дні він ще зателефонував їм, один знову сказав, що допомога не потрібна, а дружина другого повідомила, що потрібні гроші на лікування. Він зустрівся з нею і дав їй 15 000 грн на лікування, про що є розписка.

В судовому засіданні Андрій Шелягін визнав себе винним і не оспорював факт порушення ним низки пунктів Правил дорожнього руху. Позовні вимоги лікарні, де лікувались потерпілі, та департаменту фінансів Сумської ОВА на лікування потерпілих визнав повністю.

А от далі в суді почали розбиратися, хто ж повинен заплатити потерпілим за пошкоджений автомобіль, втрачене здоров’я і моральну шкоду. Постраждалий водій подав позов на Андрія і просив стягнути з нього моральну шкоду в розмірі 50 000 грн і з аграрного підприємства – 150 000 грн втраченого доходу та 250 000 грн моральної шкоди, а зі страхової компанії, в якій аграрна фірма застрахувала вантажівку, – ще 36 тис. грн витрат на лікування та 13 тис. моральної шкоди. Другий потерпілий просив стягнення з СК 35 000 грн матеріальної шкоди та 1 700 грн моральної.

Андрій Шелягін вимоги цивільного позову до нього в такому розмірі не визнав, погоджувався відшкодувати моральну шкоду в сумі 2 500 грн, а аграрна і страхова компанії взагалі просили суд відмовити в задоволенні вимог постраждалих.

Однак Сумський райсуд врахував, що в результаті дій обвинуваченого потерпілому завдана моральна шкода, оскільки він отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження, тривалий час знаходився на лікуванні, йому була проведена хірургічна операція, він не мав змоги утримувати родину. Отже моральна шкода підлягає стягненню. Але оскільки вона була завдана не умисними, а необережними діями обвинуваченого, а крім того, враховуючи його матеріальний стан, – позовні вимоги задовольнив частково, стягнувши з обвинуваченого 10 000 грн моральної шкоди.

Інша справа з аграрною і страховою компаніями. Адже Цивільний кодекс регламентує, що юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових обов’язків. Отже, оскільки ДТП сталася під час виконання Андрієм Шелягіним трудових обов’язків, то саме аграрна компанія має відшкодовувати моральну і матеріальну шкоду.

А у відповідності до закону України про обов’язкове страхування ТС відповідальність за шкоду, заподіяну потерпілим, у визначених Законом та договором межах, має нести страхова компанія. Згідно з полісом страхова сума за шкоду, завдану майну (на одного потерпілого) становить 130 000 грн, життю та здоров`ю – 260 000 грн.

Тож, вивчивши всі матеріали справи, суд вирішив визнати Андрія Шелягіна винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України (порушення ПДР, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження)і призначити йому покарання у вигляді одного року обмеження волі із позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік і звільнити від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік. Також стягнути з нього на користь департаменту фінансів 1853 грн, пов”язаних з перебуванням на стаціонарному лікуванні потерпілих, обласної лікарні майже 3 тис. грн.

Позов водія «Subaru» до аграрної та страхової компаній про відшкодування завданої шкоди задовольнили частково. Страхова компанія повинна буде заплатити 36 403 грн матеріальної шкоди та 1 820 грн – моральної. З аграрної компанії вирішили стягнути 150 000 грн втраченого доходу та 80 000 грн моральної шкоди.

Позов другого потерпілого до страхової компанії про відшкодування завданої шкоди задовольнили і стягнули 35 254 грн матеріальної шкоди та 1 762 грн – моральної.

Можна сказати, що Андрій Шелягін відносно легко відбувся, бо в аграрній компанії він працював офіційно, є його підпис про ознайомлення з робочою інструкцією водія автотранспортного засобу ТОВ, наказ про закріплення за автівкою, дорожній лист. Якби хоча б один з цих документів був оформлений не належним чином, то усі витрати потерпілих могли б лягти на нього. Отож, будьте уважними за кермом, не нехтуйте Правилами дорожнього руху і оформляйте усі трудові документи на роботі, адже ніхто не застрахований від аварій і на дорозі і на роботі.

shans.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: