Сумська єпархія УПЦ прокоментувала рішення міськради про позбавлення права користуватися землями громади

26.04.2023

Управління Сумської єпархії УПЦ надає офіційне роз’яснення щодо рішення Сумської міської ради від 26 квітня 2023 року.

26 квітня 2023 року на сесії Сумської міської ради депутати проголосували на підтримку рішення щодо позбавлення права користування земельними ділянками низки православних громад Української Православної Церкви, що зареєстровані та діють на території м. Суми.

Таке рішення є необгрунтованим, політично вмотивованим та деструктивним, таким, що руйнує громадянський мир та суттєво порушує конституційні права православних мешканців Сум, що складають більшість віруючих обласного центру, дестабілізує стан суспільного миру, створює умови для розпалення ворожнечі на міжрелігійному грунті.

Депутати Сумської міської ради своїми діями, що перевищують їх законні повноваження, суттєво порушують норми, визначені Конституцією України, норми Земельного кодексу України, інших законодавчих та підзаконних актів у частині прав релігійної громади як землекористувача.

Дискусії, що відбуваються нині у публічному просторі щодо подальшої зміни приналежності церковної власності на користь однієї конфесії, яка за підтримки державної влади незаконно набула виняткових преференцій, переконують у тому, що нинішнє рішення сесії Сумської міської ради є окремим кроком щодо подальшого відчудження церковного майна у рейдерський спосіб. Виникає логічний висновок про те, що незаконне рішення буде використано для подальшого рейдерського відчудження церковного майна православних громад Сум. Тому вважаємо цю заяву повідомленням про попередження протиправних дій та грубого порушення чинного законодавства України у частині розпалення міжрелігійної ворожнечі.

Наголошуємо, що будь-які протиправні дії посадових осіб щодо релігійних громад є неприпустимими на шляху нашої держави до європейських принципів та євроінтеграції, більш того у час воєнного стану. Конституція України (стаття 19) зобов’язує: органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Управління Сумської єпархії Української Православної Церкви закликає органи державної влади Сумщини та їх посадових осіб, які задіяні у виконанні Закону, не створювати перешкоди в діяльності релігійним організаціям Сумської єпархії Української Православної Церкви, а діяти у суворій відповідності з вимогами Закону та інших актів чинного українського законодавства.

portal-pravoslavie.sumy.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: