Шосткинській лікарні готові надати ангіограф, проте приміщення для його експлуатації не готове – Віктор Ляшко

27.04.2023

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відвідав Шосткинську ЦРЛ на Сумщині. За його словами, міністерство готове надати ангіограф для Шосткинської центральної районної лікарні, однак там досі не почали робити ремонт в приміщенні для його експлуатації. Про це він розповів на своїй сторінці у Facebook. Міський голова Шостки прокоментував, що приміщення наразі готують.

“Нагадаю, що ангіограф – це обладнання, що життєво важливе для пацієнтів з інсультом та серцево-судинними захворюваннями загалом. Це “золотий стандарт”, що дозволяє вчасно надати медичну допомогу та зменшити летальність від серцево-судинних патологій. Статистика по Сумщині показує, що за перші три місяці цього року 34% пацієнтів з інсультом було госпіталізовано з порушенням меж так званої “золотої години”. Це не просто години. Це загроза здоров’ю людини. Наявність ангіографічного обладнання могла б вирішити ситуацію. Але тепер жителі Шостки та всієї півночі Сумщини можуть його не отримати через бездіяльність декількох посадових осіб”, – написав Віктор Ляшко.

У коментарі Суспільному міський голова Шостки Микола Нога зазначив, що приміщення для експлуатації ангіографа наразі готують. Про дедлайн підготовки він сказав наступне: “Такий термін буде наданий в обласну державну адміністрацію, а ОДА надасть у Міністерство охорони здоров’я”.

На тезу щодо того, що з допису Віктора Ляшка зрозуміло, що приміщення вже має бути готове, Микола Нога сказав: “Може бути готове, може бути не готове. Самих ангіографів в Україні ще немає. Підписаний тільки контракт, наче”.

Також у своєму дописі Віктор Ляшко додав, що у 2021 році з держбюджету були виділені кошти на придбання рентген-апарату для місцевої лікарні у Шостці, йдеться про ЦРЛ.

“З невідомих причин мер міста Шостка перерозподілив закуплений рентген в іншу лікарню, яка не має необхідних умов для його функціонування. Рентген просто стоїть, замість того, аби виконувати свою пряму функцію”, – зазначив міністр охорони здоров’я України.

За словами Миколи Ноги, на прохання мешканців отриманий рентген-апарат надали Шосткинській дитячій лікарні.

“Ми послухали людей і монтуємо там. Уже замовили наладчиків, апарат уже стоїть, залишилось налагоджувальні роботи провести. Вони будуть проведені в межах двух, максимум трьох тижнів”, – сказав міський голова Шостки.

До Шосткинської ЦРЛ теж придбали рентген-апарат, проте коштом громади, як зазначив Микола Нога.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: