“Ніколи не використовувались для військових”: після авіаудару школа та ліцей у Свесі не придатні для навчального процесу

03.05.2023

Два навчальні заклади – загальноосвітня школа та професійний ліцей – пошкоджені у селищі Свеса  внаслідок авіаударів з території Росії. Другого травня російські військові скинули дві керовані авіаційні бомби на цей населений пункт. Також пошкоджень зазнали довколишні приватні будинки.

Найбільших руйнувань зазнав Свеський професійний аграрний ліцей. За словами керівника закладу Андрія Копитька, одна з бомб впала за кілька метрів від центрального корпусу ліцею.

“Руйнування дуже великі – головний навчальний корпус, також постраждала їдальня, навчальні майстерні. Дуже важко передати, що коїться у нас в душі. Цій будівлі понад 100 років”, – говорить він.

За словами бібліотекарки закладу Людмили Шкарапути, в ліцеї навчалось понад сто учнів. “Я тут пропрацювала 28 років, це пів мого життя, а тепер воно все зруйновано. Зруйнований не тільки заклад, а і долі наших працівників та учнів, які тепер не знаю, чи продовжать навчання. Діти були з малозабезпечених родин, діти-сироти, 104 учні”, – розповіла вона.

Вибухом пошкоджена і будівля загальноосвітньої школи, що розташована поруч. Директорка школи Любов Ступак розповіла, що в будівлі вибиті всі вікна, а також двері. “Колектив відгукнувся на моє прохання зранку, прийшли, прибирають приміщення, багато скла, також батьки відгукнулись і допомагали всім”, – розповіла вона.

Охоронець Олег у момент вибуху перебував на робочому місці. Чоловік розповідає, що встиг впасти на підлогу.

“Був на роботі, спочатку з лівої сторони прогримів вибух – вилетіли вікна, потім – правої сторони. Я впав на землю, бо думав, що буде третій приліт. Вийшов, обійшов, бачу – армагедон. Люди почали виходити з ліхтарями, а потім почалась пожежа”, – згадує він.

За словами начальниці відділу освіти Свеської селищної ради Наталії Тимошенко, росіяни атакували навчальні заклади, які ніколи не використовувались для розміщення військових.

з

“Велика шкода була нанесена навчальним закладам. Заклади не придатні для навчального процесу.Це були навчальні заклади, з самого початку війни у них не проживали військові”, – наголосила вона.

https://suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: