Матеріальна допомога пораненим військовослужбовцям: як і де її можна отримати на Сумщині

04.05.2023

Військовослужбовці Сумщини, поранені у зоні бойових дій, мають право на кілька видів матеріальної допомоги від місцевої влади. 

Військовослужбовець Андрій у липні минулого року отримав мінно-вибухове поранення під час бойових дій в районі Бахмуту, втратив руку, зараз проходить протезування і реабілітацію. “Мене заживили, пролікували і відправили в реабілітаційний центр, де реабілітація йде державним коштом. І протезування. Саме в моєму випадку мені допомогли, це волонтерська допомога фонду “Нова Юкрейн”, які по факту купили цей протез”, — розповів Андрій.

Тепер Андрій потребує підтримувальної терапії та подальшої реабілітації. “Втрата кінцівки веде за собою втрату м’язового тонусу спини і всіх пов’язаних з цим м’язів, і тому в будь-якому випадку треба займатися, щоб м’язи і спина тримались в тонусі, і щоб балансувати організм. Все це потребує якихось коштів”, — говорить військовослужбовець.

В обласному центрі комплектування Андрій дізнався, що має можливість отримати матеріальну допомогу на відновлення. У Сумах та в Сумській області діють програми соціального захисту військовослужбовців, які передбачають надання допомоги. На сьогодні захисникам та захисницям України, пораненим на війні, надається два види матеріальної допомоги, розповіла представниця міського департаменту соцзахисту.

“Це одноразова матеріальна допомога при отриманні поранення, яка надається в розмірі 5 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, на сьогодні це 10 тисяч 465 гривень. Також надається матеріальна допомога при оплаті житлово-комунальних послуг військовослужбовцям, які перебувають зараз в зоні бойових дій. Матеріальна допомога розраховується з розрахунку від 10 до 25 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Якщо на цей час особа проходить службу, може звернутися його законний представник або уповноважена особа, це може бути дружина чи батьки, до департаменту з відповідного питання”, — зазначила начальниця відділу з реалізації державних та місцевих програм департаменту соціального захисту населення м.Суми Олена Пономаренко.

Сумська обласна програма підтримки захисників теж передбачає виплату допомоги при пораненні. Заступниця начальника департаменту соціального захисту Сумської ОДА Лідія Лисаченко пояснила: “Для військовослужбовців, які отримали поранення, травму чи контузію, передбачено надання матеріальної допомоги у розмірі 25 тисяч гривень за кожну отриману травму, поранення чи контузію. Є такі випадки, якщо отримали поранення ще в 2015, 2016 році, під час участі в АТО, і ми вже таку допомогу надавали, то якщо вже отримали поранення в сьогоднішній війні, то також виплачується допомога за це поранення, тобто за кожне отримане поранення особа отримає таку допомогу”.

Також учасникам бойових дій і особам з інвалідністю, внаслідок війни, відшкодовують проходження МРТ, розповіла Лідія Лисаченко. В обласному центрі комплектування кажуть: бійці часто не знають, на які виплати вони мають право, доводиться зустрічатися з ними особисто, щоб дізнатися про їхні потреби та розповісти про їхні права.

“На минулому тижні спільно з лікарнями міста Суми, ми провели зустрічі з пораненими військовослужбовцями, які проходять лікування та реабілітацію в місті Суми. Завдяки такій неформальній зустрічі ми мали змогу виявити проблеми, які виникають у військовослужбовців, а також організували подальшу взаємодію для їх вирішення”, — розповіла військовослужбовиця Сумського обласного центру комплектування Крістіна Павлова.

Детально дізнатися про процедуру отримання допомоги і перелік необхідних документів можна на лінії соціальної підтримки Сумського обласного територіального центру комплектування. Консультації надає представниця центру у співпраці з органами соцзахисту. За інформацією звертаються як нинішні військовослужбовці, так і колишні, і майбутні, розповіла консультант Юлія.

“Питання стосуються як осіб, які виявили бажання проходити військову службу. Питань щодо отримання одноразової грошової допомоги в разі заподіяння певної шкоди військовослужбовцю чи в разі їх загибелі, тобто як мають діяти як самі військовослужбовці, так і їх родичі, щодо отримання довідок для подальшого перерахунку пенсійного забезпечення. За останній час у нас було три звернення щодо допомоги при пораненні, це зверталися як родичі, так і самі військовослужбовці, яким потрібно було дізнатися алгоритм дій, куди звертатися, який пакет документів отримувати, на які соціальні гарантії вони мають право в подальшому”, — зазначила військовослужбовиця Сумського обласного центру комплектування Юлія Гусак

Консультації надають у приміщенні ЦНАПу на вул.Британській, 21 (колишній Горького) зал №2, робоче місце 25 з понеділка по четвер з 8.00 до 17.00 та у п’ятницю з 8.00 до 16.00. Також можна звертатися телефоном за номером 097 539 13 68 або дізнатися інформацію у соцмережах.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: