“У мене сусіди Росію дивляться”: як живуть у прикордонній Середині-Буді

16.05.2023

Близько 300 пошкоджених будинків мають у Середино-Будській громаді за час повномасштабної війни. З них чотири – знищені повністю. Половина населення громади виїхала через постійну загрозу обстрілів, розповів в.о. голови Олег Загорський. 

“Тут ми вже знаємо звідки воно, як воно. Багато питають – чи не хочете виїхати? Якось не знаю, багато тут справ і свій будинок, і дитина тут вже звикла. Вже ми знаємо, куди бігти, де сховатись, що робити в такій ситуації”, — розповіла мешканка м. Середина-Буда Олександра.

Під час одного з останніх обстрілів військові РФ вдарили по центру міста – пошкодили будинок культури та навколишні будівлі.

Однією з них є магазин одягу, де працює пані Світлана. Уламками у приміщенні побило скло. Жінка говорить – за час повномасштабної війни частина магазинів закрились, а покупців майже вполовину менше. “Мені, наприклад, було дуже страшно. І таблетки всілякі і нічого не допомагає. Люди багато виїхали, пенсіонери залишились і ті, які працюють – робота є”, — розповіла Світлана.

Два тижні тому військові РФ з артилерії обстріляли місцеву школу. У ній пробитий дах, вибиті вікна та пошкоджений фасад.

Того ж дня один зі снарядів пошкодив цей будинок, де перебували діти, розповідає сусідка: “Тільки двох дітей встигла сховати в підвал чи кудись, і впало”.

На сусідній вулиці обстрілами також пошкоджені кілька будинків. Серед проблем міста на кордоні з Росією, місцевий мешканець Юрій Гончаров називає – відсутність українського телебачення: “Дивляться Росію, у мене сусіди он – Росію дивляться. Тому що українського немає. Краще по 5-му там ідуть кіно. Але ці фільми мені остогидли, коли все це почалось і російську мову чути”.

“Доріг у нас по місту немає ніяких. Тепер що стосується бомбосховищ, зроду їх не було і ніхто за цей період навіть не потурбувався, куди людям ховатись”, — розповіла місцева мешканка Лідія Тарасенко.

Села громади обстрілюють фактично щодня з різного виду озброєння. Нині у місті залишається близько 4,5 тисяч людей, говорить в.о. міського голови Олег Загорський, і проблема з телебаченням дійсно є. “Російське телебачення забиває наше державне телебачення, сигнал з Росії значно краще. Але те, що є російське телебачення до даної ситуації нікого впливу немає, тому що кожен день коли стріляють і коли ти не знаєш чи будуть живі твої близькі, то по-доброму відноситись до колишнього сусіда вже не будеш”, — зазначив чоловік.

Цьогоріч у місті, говорить Олег Загорський, планують закупити два переносних укриття на 100 людей, які розташують біля шкіл. Автобуси звідси їздять до Ямполя та Шостки, більше – через постійні обстріли не погоджуються перевізники. Дороги поки планують ремонтувати тільки у місті.

“Ямковий ремонт буде проведений по центральних вулицях і, на жаль, не виставить нам можливостей без допомоги робити дороги, вони в нас є і державного значення, і обласного значення. Скільки буде коштів в нас – ми зробимо. Ми одне з найвіддаленіших міст і відрізані”, — сказав Олег Загорський.

За понад рік повномасштабної війни, говорить посадовець, у громаді пошкоджені близько 300 будинків місцевих, з них чотири – повністю знищені. А поки у місті тихо і немає обстрілів, працівники місцевої школи наводять лад на узбіччях: “Щоб чисто було. Нам не важливо, що там стріляють. Бо це наше рідне місто – місто Середина-Буда. Воно повинно бути чисте і гарне, бо це наша країна рідна”.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: