Збитки та відсутність державних дотацій — на Сумщині зменшується кількість бджолосімей

23.05.2023

На Сумщині зареєстровано майже три тисячі бджолярів, які утримують понад 131 тисячу бджолиних сімей. Та через збитки, завдані війною, кількість бджолиних сімей в області зменшується в межах 1-2%.

Квітковий, гречаний, липовий та соняшниковий — це не всі різновиди меду, які збирає на своїй пасіці бджоляр Василь Дудка. Чоловік розповідає: понад 30 років утримує пасіку. Любов до бджіл перейняв від батька. Нині у пана Василя живе майже 30 бджолосімей породи “українська степова”. “З бджолосім’ї минулого року я зібрав — на 30 сімей вийшло 900 кілограмів меду. Це гарний показник. Виходить на сім’ю 30 кілограмів”, – розповів пасічник.

Голова Сумського міжрайонного об’єднання бджолярів Анатолій Денисенко розповів: минулого року пасічники Сумщини скаржились на загибель бджіл через обробку полів хімікатами. Цьогоріч цю проблему частково вдалося вирішити. “Зараз пасічники активно спілкуються з аграріями, встановлюють особисті контакти і попереджаються фермерами, і отруєнь менше”, – сказав Анатолій Денисенко.

Через завдані війною збитки та відсутність державних дотацій, кількість бджолиних сімей на Сумщині зменшується в межах 1-2%, розповідає керівник профільного департаменту Олександр Маслак. За його словами, минулого сезону бджолярам вдалося зібрати щедрий врожай меду.

“Якщо порівнювати минулорічні показники з попереднім роком, то обсяги виробництва меду збільшилися майже на третину. В середньому на одну бджолину сім’ю, якщо рік тому вироблялося близько 35 кілограмів, то, за підсумками минулого року — понад 47 кілограмів”, – сказав керівник департаменту АПК Сумської обласної державної адміністрації Олександр Маслак.

За словами посадовця, на Сумщині офіційно зареєстровано майже три тисячі бджолярів, які утримують понад 131 тисячу бджолиних сімей. Фактично ж удвічі більше пасічників регіону займаються бджолярською справою, – розповів Олександр Маслак.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: