Сумщина готується до наступного опалювального сезону

25.05.2023

Про заходи, які наразі вживаються в області для сталого проходження осінньо-зимового періоду, поінформувала заступник голови Сумської обласної військової адміністрації Олена Бойко.

Як наголосила вона під час брифінгу в медіацентрі, для підготовки роботи галузі до зими в умовах воєнного стану видано розпорядження голови ОВА та затверджено відповідний План заходів. Аналогічні плани передбачено і в кожній громаді області. 33 громади вже їх мають, робота з підготовки триває.

Зокрема, планом заходів передбачається підготовка внутрішньо-будинкових мереж, об’єктів теплового та водопровідно-каналізаційного господарства; підготовка спеціалізованої техніки та посипкового матеріалу; проведення заміни ветхих та аварійних ділянок трубопроводів мереж; накопичення необхідних запасів твердого палива; забезпечення захисту об’єктів критичної інфраструктури та безпеки працівників тощо.

«Це стандартна робота, яку обов’язково потрібно провести у рамках комплексної підготовки. Виходячи із ситуації військового часу та загроз, всім громадам чітко доведено позицію, що жодного формального підходу при формуванні планів та їх виконанні категорично не може бути. Ми маємо великий, і на жаль, негативний досвід минулого року, тож зараз робимо все можливе, щоб ворог жодним чином не завадив стабільно провести опалювальний сезон», – зазначила Олена Бойко.

Окремо посадовець зупинилася на підготовці великих теплогенеруючих підприємств: Сумської ТЕЦ, Охтирської ТЕЦ, Котельні північного промислового вузла, де ситуація потребує конкретних і чітких заходів з боку місцевої влади щодо забезпечення споживачів теплом узимку.

Олена Бойко також наголосила, що робота теплопостачальних підприємств значною мірою залежить не лише від технічного оснащення, а й від їх фінансової спроможності. Тому особливу увагу наразі треба приділити погашенню заборгованості підприємств за спожиті енергоносії, яка становить близько 2,4 млрд. грн.

Разом з тим, вона зауважила, що механізм компенсації з держбюджету заборгованості з різниці в тарифах збережено. Такі заходи допоможуть установам критичної інфраструктури покращити матеріальне становище та розрахуватися із накопиченими боргами.

«Обласною адміністрацією регулярно проводяться засідання територіальної комісії, де системно розглядаються пропозиції від енергогенеруючих підприємств, і подаються потім на розгляд Мінвідновлення для ухвалення відповідних рішень про надання відшкодування. На сьогодні сума погодженої різниці в тарифах, яка буде подана від області для компенсації з держбюджету, становить 858 млн. грн. – для теплопостачальних підприємств та 2,6 млн. грн. – для водопостачальних підприємств», – поінформувала Олена Бойко.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: