У Зноб-Новгородській громаді за підтримки U-LEAD запрацювала Аграрна сервісна служба

29.05.2023

Жителі громади вже почали отримувати послуги з обробки землі – новенький мінітрактор з навісним обладнанням в роботі. Місцеві можуть отримати й консультативні послуги – у службі розпочав роботу галузевий експерт-агрономом.

Про це повідомила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Сумській області Марина Лобова.

Аграрна сервісна служба створена для покращення продовольчої безпеки на території Зноб-Новгородської селищної громади. Головна її функція – допомога місцевим жителям з обробкою землі, самозабезпечення їх продуктами харчування, мінімізація наслідків війни. Реалізовують ідею ГС «Органічна Україна. Північ» та КП громади – «Зноба-Благоустрій» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Як зазначив координатор проєкту, керівник Регіонального офісу U-LEAD у Луганській області Ігор Агібалов, з перших результатів роботи служби – вже створено реєстр з даними про 200 місцевих домогосподарств. Цим домогосподарствам потенційно буде надано послуги з обробітку землі та з якими можна буде опрацьовувати реалізацію нових ініціатив в частині забезпечення продовольчої безпеки.

Також, за словами координатора проєкту, вже розпочато фактичну обробку земель службою на ділянках виходячи з плану, з погодних та безпекових умов – техніка закуплена та працює, надаються й консультаційні послуги галузевим експертом-агрономом.

«Однією з головних ідей створення аграрної служби – є надання послуг з обробітку землі, в тому числі соціально незахищеним верствам населення на пільгових умовах. Завдяки різноманітній навісній техніці, служба може надавати широкий спектр послуг протягом усього весняно-осіннього сезону – починаючи від підготовку ґрунту до весняно-польових робіт, закінчуючи збором урожаю та підготовкою ґрунту до зимівлі», – прокоментував Агібалов.

Він підкреслив, що мова зараз йде про саме перші кроки діяльності аграрної сервісної служби – старт роботи, про результати проєкту говорити зарано. Результати роботи служби мешканці зможуть побачити восени 2023 року, по закінченню проєкту.

Нагадаємо, що створено аграрну службу в рамках «Програми продовольчої безпеки на 2022-2023 роки на території Зноб-Новгородської селищної ради», яку громада розробляла спільно з експертами Програми «U-LEAD з Європою». Другим етапом співпраці стало втілення в життя одного з проєктів зазначеного документу – створення аграрної служби.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: