“Свист такий, і відразу лупонуло”: мешканці Угроїдів на Краснопільщині розповіли про російський обстріл

02.06.2023

Від селища Угроїди до кордону з Росією 7 км. Нині у ньому живуть 1800 людей. 31 травня російські військові тричі обстріляли населений пункт. Місцеві мешканці розповіли про наслідки обстрілу.

Від складу фермерського господарства, яке займалось вирощуванням елітної картоплі, залишились обгорілі стіни. Трактор, який на момент влучання знаходився у приміщенні, згорів, розповідає староста Угроїдів Віталій Кириченко.

“З перших днів повномасштабного вторгнення цей фермер допомагав старостинському округу у вигляді і продуктових наборів, і поросят різав, за свої кошти купував, і годували військових”, – говорить він.

Віталій Кириченко додає, що російські війська за час війни обстріляли селище вперше.

“Коли, начебто, прильоти закінчились, приїхала наша пожежна команда, і, коли ми погасили все це, прилетіли дрони з боку Росії, і вони бачили, що тут немає військових. І почали обстрілювати пожежні машини. Ми як почули виходи – просто потікали. Посікли башту Рожновського, там, де пожежна машина заправляла воду”, – розповів староста.

Поряд із приміщеннями фермерського господарства знаходиться кладовище. Тут, після влучання снаряда, пошкоджені кілька пам’ятників і ворота.

Ще один зі снарядів влучив біля двоповерхового будинку на 8 квартир. В результаті обстрілу згоріло три автівки біля будинку. Нині всі сім’ї звідти виїхали.

У будинку пошкоджена кожна квартира, розповів заступник голови Краснопільської громади Василь Лавриненко.

“Повибивало вікна, руйнація стіни, руйнація даху, електропостачання, газопостачання. Мешканці знаходяться в безпечному місці, вони покинули свої квартири. Те, що нікого не було на вулиці, частина знаходилась на роботі, частина була у приміщенні – тільки це людей і врятувало”, – розповів він.

Енергетики, які відновлюватимуть електропостачання, перед роботою розбирають бронежилети. Кажуть, так треба, згідно з інструкцією.

Ввечері 31-го травня російські війська втретє обстріляли селище. Вибух почуло подружжя пенсіонерів Валентина та Салім Хамідуліни.

“Я думала, що в нас вікна посипались, так затряслися. Цілі. Цей вискочив відразу. Але воно темніло, і ми не зрозуміли, ми думали далі десь. І до ранку не знали, що це тут”, – розповіла пані Валентина.

“Чую, гупнуло щось. Бігом виходжу на вулицю, чую: свист такий. І відразу лупонуло тут. А там три хлопці по сусідству з городом біжать, а я питаю: де там лупонуло? Думав – далі, бо в нас глуха стіна і начебто як далі впало”, – розповів пан Салім.

Уламками від снаряда, який вибухнув на городі, побило дерева і пошкодило два приватні будинки. А в одному з гаражів уламок пробив ворота і пошкодив автівку. Господарі на момент вибуху перебували всередині будинку.

Наталія Демченко розповіла, що під час обстрілу в будинку була всі родина: вона з чоловіком та неповнолітній син.

“Ми всі полягали спати, і вже ми почули вибух: ми не чули вихід, ми вже почули прихід. І засвітилося. Впала на підлогу, потім поховалися в погріб. Ми навіть не зрозуміли, а чоловік відразу зрозумів, що воно в нас впало на город”, – розповіла вона.

Наталія каже, що виїжджати у більш безпечне місце поки не планують і вірять у перемогу України.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: