Пішов із життя заслужений діяч мистецтв із Сумщини Микола Бондаренко

04.06.2023

Буринська міська рада із сумом сповіщає про втрату чудової людини, натхненного творця і сподвижника Миколи Михайловича Бондаренка.

Микола Михайлович – талант, яким гордилася уся Буринщина, Україна, увесь світ. Саме завдяки його наполегливості і дослідженням стали відомі широкому загалу трагічні сторінки історії нашої держави – сторінки голодомору 1932-1933 років.

Художній альбом гравюр Миколи Бондаренка «Україна 1933: кулінарна книга», який вийшов у 2003 році, увійшов, без перебільшення, до скарбниці світового визнання, став поштовхом для створення і відкриття на Буринщині пам’ятників жертвам голодомору.

За проєктом художника-графіка Миколи Бондаренка у селі Піски споруджений Меморіал жертвам голодомору в Україні 1932-1933 років, який занесений до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини національного значення.

Він є автором пам’ятних знаків до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, землякам-буринцям, які віддали своє життя за незалежність України у війні з росією, зруйнованим храмам Буринщини, біля яких у Бурині збираються для вшанування сотні громадян.

Ліногравюри Миколи Бондаренка вражають своєю довершеністю і продуманість кожного штриха, кожного сюжету.

Альбоми ліноритів «Слово о полку Ігоревім», «Леся Українка «Лісова пісня», «Корінням із Сумщини», «Україна 1933: кулінарна книга. Пам’ять людська», «Шевченкіана Миколи Бондаренка», документальна книга «Земні діяння странника Петра»… Ось той неоціненний доробок, який завжди сприймається на високому емоційному рівні прихильниками творчості Миколи Михайловича.

Микола Бондаренко за свій внесок у світову культури, активну громадську позицію нагороджений орденом «За заслуги» третього ступеня, медаллю «За жертовність і любов до України».

Перестало битися серце Заслуженого діяча мистецтв України, знаного художника-графіка, який народився у селі Дмитрівка, жив у селі Успенка і завжди гордився тим, що має своє коріння на Буринщині.

Прощання відбудеться 5 червня 2023 року, у понеділок, о 12 годині в Успенці.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: