“Чув, що дуже кричать малі діти”: як сумчани врятували з пожежі чотирьох дітей

09.06.2023

Увечері 8 червня на балконі однієї з багатоповерхівок на проспекті Перемоги в Сумах спалахнула пожежа. У квартирі в цей час знаходилось четверо неповнолітніх дітей. Їхніх батьків вдома не було. Сусіди розповіли, як рятували дітей.

Сумчанка Дарина разом з подругою Оленою в цей час проходили біля будинку. Йшли в гості до Дарининої мами, яка живе в цій багатоповерхівці. Пожежу на балконі третього поверху помітили майже відразу, кажуть жінки. “Почули запах гарі. Повернулись, підняли очі, а на балконі горить вогонь. Викликали відразу “швидку”, а Даринка кричить :”Там шестеро дітей”. Ну і ніхто вже не зважав ні на що. Бо там шестеро дітей і вони, каже, однозначно вдома”, — розповіла Олена Соколова.

За допомогою мешканців будинку жінки потрапили у квартиру, де була пожежа. Згадують, через дим там майже нічого не було видно. У квартирі знаходились четверо малих дітей.

“Вивели цих же дітей, я маленького взяла на ручки, він взагалі грудничок і кричу: їх тут чи шість.. тут не всі. Давай кликати, воно ж нічого не видно. Хтось потім кричить, що інші з батьками кудись поїхали, чи у бабусі вони. А та дівчинка, яка старша була, каже: нас тут четверо. Ми почали витягувати, в трусиках їх повитягували звідти. Босі, в трусах. Ми їх вивели на вулицю, бо ми не знали, скільки вони тим дихали. Це ж воно вже коли почало горіти, воно ж тліло довго. Бо там були речі. І якісь ковдри там на балконі”, — згадує Дарина.

Пожежу на одному з балконів помітив і мешканець будинку Сергій. Чоловік згадує: “З дітворою на вулиці гуляв, дитина побачила, що щось горить на балконі. Почав кликати: папа, тут пожежа! Ми підбігли, хотіли зайти в під’їзд, нам відчинили і ми побігли до квартири, де діти. Бо коли забігав у під’їзд, чув, що дуже кричать малі діти. Коли вже прибігли, двері вже були відчинені, дуже такий був ядучий запах гарі. Ми відразу кинулись до ванни, набирати воду. І ще були сусіди, яким ми по черзі передавали воду і гасили цю пожежу”.

Батьків дітей у той час вдома не було, каже Дарина: “Вже коли приїхали пожежні, “швидка”, рятувальники, то прибіг батько. Каже, що на п’ять хвилин їх залишив, але за ці п’ять хвилин горіло дуже. Балкон повністю горів і вже почав горіти з четвертого поверху балкон. В хаті нічого не видно було. Балконні двері в кімнату, вже там теж тліли речі. Тобто, там вже нічого не видно. Ще б хвилин десять і мабуть… (хитає головою)”.

Дітей, розповідає Дарина, після порятунку передали на огляд медикам: “Діток “швидка” взяла, їх перевіряли, наскільки там вони надихались цього диму і дали заключення, що вони в нормі, що вони не дуже там надихались. А потім з’явився вже батько і він їх вже забрав. Було дуже страшно, потім руки трусились”.

Біля квартири, де сталася пожежа ми зустріли матір дітей. Спілкуватись вона не захотіла.

Олег Стрілка — речник ДСНС у Сумській області зазначив: “Інформація про дану пожежу на лінію 101 надійшла о 16:53. Саме завдяки своєчасному виклику та правильним діям небайдужих громадян ця пожежа не призвела до трагедії, а самі ж рятувальники швидко її ліквідували на початковій стадії, використовуючи первинні засоби пожежогасіння”.

“До поліції надійшло повідомлення про загоряння в багатоповерховому будинку на проспекті Перемоги. Туди з’явились представники поліції, повідомлення це було зареєстровано. Зараз проводиться перевірка, працівники поліції теж проводитимуть перевірку стосовно того, як сталося це загоряння”, — розповів спеціаліст відділу комунікації ГУ Нацполіції Сумщини Володимир Кузьменко.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: