У Сумах додерусифікували ще два провулки

12.06.2023

На сесії Сумської міської ради депутати проголосували за рішення «Про зміну назв (перейменування) топонімів у Сумській міській територіальній громаді».

Враховуючи звернення члена робочої групи з проведення експертного обговорення топонімів у Сумській міській територіальній громаді Костянтина Аленінського, з метою очищення топонімів у Сумській міській територіальній громаді, пов’язаних із державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами, беручи до уваги численні звернення мешканців, забезпечення врахування думки громадськості та представників експертного середовища, керуючись статтями 25, 37 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сумська міська рада вирішила:

1. Змінити назву (перейменувати) провулок Менделєєва на провулок Верижиці у Сумській міській територіальній громаді.

2. Змінити назву (перейменувати) провулок 8 Березня на провулок Олени Пчілки у Сумській міській територіальній громаді.

Довідка

Верижиця — нагрудний, масивний ланцюг датуємий серединою ІІІ – кінцем V століття нашої ери. Характеризуються надмасивними ланками до 15 см довжиною, як правило з емальованими вставками, при тому всі зображення унікальні. Найбільшу кількість Верижиць було знайдено у Сумській області.

Олена Пчілка – (1849 – 1930) — українська письменниця, меценатка, перекладачка, етнографка, фольклористка, публіцистка, громадська діячка (учасниця національно-визвольного та феміністичного рухів), членкиня-кореспондентка Всеукраїнської академії наук (1925). У 1887 році з Наталією Кобринською видала у Львові першу в Україні феміністичну збірку: альманах «Перший вінок».

Мати поетеси Лесі Українки, Михайла Косача, Ольги Косач-Кривинюк, Оксани Косач, Миколи Косача та Ізидори Косач-Борисової, брат — професор Михайло Драгоманов.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: