“Тварин віддавали з човна”: волонтери евакуювали собак з Херсона до Сум

13.06.2023

Чотирьох собак врятували волонтери з Херсона і привезли до Сум. Нині тварини реабілітуються у ветлікарки, а волонтери вже планують другу поїздку, розповіла організаторка поїздки Катерина Андрєєва. 

Катерина разом з командою відправились до міста наступного дня після підриву Каховської ГЕС.

“Ми поїхали на той берег, звідки з човна віддавали вже тварин волонтери, які безпосередньо займаються евакуацією в Херсоні. Ми побачили те, що не варто розповідати, я так скажу. Багато трупів, це має місце бути, дійсно. Багато тварин затоплені, багато тварин діставали, вони всі в стресі, вони всі в шоці. І мене порадував той факт, що багато волонтерів приїхало з усіх регіонів України і вони всі допомагали”, – згадує волонтерка Катерина Андрєєва.

Хаскі та курцхаара, розповідає Катерина, волонтери врятували з зачиненої квартири. Там собаки провели 5 днів. Ще двох забрали з вулиці. Більше не стали чекати, бо не дозволяв стан цих тварин.

“Шок ефект я схопив, коли ми поїхали в район Корабельний, і там мікрорайон просто рельєф, просто спуск, а потім пляж – ниряй. Потрапили додому, піднялися – подивилися. Отам вже був жах. Почали збиратися, поїхали, після цього ми дізналися, що відбувся “прильот”, – говорить волонтер Андрій Стародубцев-Смолянінов.

Дорога в один бік зайняла 15 годин, розповідає Андрій. Коли повертались – зупинялись кожні дві години кожні, аби вигуляти своїх підопічних. У Сумах тварин тимчасово прихистила ветлікарка Олександра Баканова. За її словами, до неї собаки приїхали у стані середньої тяжкості.

“Дорога трошки ще вимотала їх нервову систему. І тут же залежить від темпераменту. Деякі тварини більш швидко відновлюються, а ось чорненька вже дві доби в скритому стресі, але ще не відновилася. Нам вже кажуть, що наступні собаки, які потрапили під обстріли, — будуть у більш тяжкому стані”, — пояснює ветлікарка, кінологиня Олександра Баканова.

Пропонували свою допомогу і херсонцям, розповідає Катерина. Кілька десятків мешканців Сумщини відгукнулись на пропозицію надати безоплатно своє житло.

“Ми особисто поспілкувалися з людьми, навіть з тими, які досі живуть в затоплених будинках на високих поверхах. Кажу – будемо евакуюватися, у нас у Сумах гарні люди, є жило, є квартири, є будинки. Вони сказали, що не хочуть евакуюватися”, – каже Катерина.

Для врятованих чотирилапих вже знайшли господарів, говорить волонтерка. На днях вони поїдуть до нового дому. Нині волонтери планують другу поїздку.

“Ситуація ускладняється тим, що навіть не дивлячись на дощі рівень води починає зменшуватись. А там заіленість, для цього потрібні зовсім інші засоби. Простим човном та катером – потім тебе будуть рятувати”, – додає волонтер Андрій.

“Вчора нам телефонував волонтер з Херсону, сказав, що дуже багато собак є ще, але вони у вкрай тяжкому стані. Тобто, поки їх не реабілітують забрати ми їх не можемо, тому що до Сум вони просто не доїдуть. Допомога зараз не потрібна, дуже багато сумчан відповіли, дуже багато зібрали грошей, корму, поки все є”, – говорить Катерина.

За словами Олександри, наразі єдине чого потребують – це людей, які погодяться взяти до себе наступних евакуйованих тварин.

“Допомога, яка потрібна нам понад усе — це відповідальні люблячі сім’ї, які можуть прийняти тварин”, – підсумовує ветлікарка Олександра.

На зібрані гроші, говорить Олександра, планують закупити корми та розподілятимуть їх між волонтерами, які будуть опікуватись собаками, яких ще евакуюють з Херсонщини.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: