Йодид калію: корисний препарат в різній формі

16.06.2023

Існують препарати, які довели свою ефективність та користуються популярністю протягом десятків років. Один з них – калію йодид. Його властивості добре вивчено, а вперше було застосовано понад 100 років тому. Зараз засіб випускають у різній лікарській формі:  

порошки;

суспензії;

краплі;

таблетки.

Медична інформаційна система «Аптека 9-1-1» дозволяє знайти аптеку в будь-якому місті України, де можна купити цей препарат.

Краплі та мазі з йодидом калію

Цей важливий мікроелемент входить до складу багатьох крапель для очей. Його призначають для попередження помутніння кришталика, яке характерне для людей похилого віку. Вже після 40 років починаються проблеми з зором, особливо на фоні користування смартфонами та комп’ютерами. Краплі дозволяють попередити катаракту очей та хірургічне втручання.

Є також мазі на основі речовини. Йодид калію має протигрибковий ефект. Тому при лікуванні грибкових захворювань нігтів застосовують такі мазі. Вони не лише розм’якшують пластину нігтя, але і мають антисептичний ефект.

Йодид калію в таблетках

Багатьом відомий цей препарат як засіб для захисту щитоподібної залози при радіаційному ураженні. Але таблетки служать не тільки для цього. Їх призначають пацієнтам, що проходять курс хімієтерапії для зниження негативних наслідків для щитоподібної залози. Крім того, препарат входить до складу таблеток проти захворювань органів дихання.

Самі таблетки йодиду калію призначають при йододефіциті. Перш за все варто впевнитися, що така потреба існує, що може зробити тільки фахівець. Зазвичай організм людини отримує йод з морської капусти, яєць, квасолі, морепродуктів. Якщо цих продуктів немає в раціоні, то людина може відчувати:

хронічну втому;

безсоння;

дратівливість;

сонливість чи інші прояви.

Звісно, ці симптоми нагадують і деякі інші хвороби, тому не можна самостійно примати будь-які препарати на основі йоду (і взагалі медичні засоби). Якщо лікар виявив йододефіцит, то він призначає курс лікування, який полягає у споживанні йодиду калію протягом певного проміжку часу.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров`я. Перед застосуванням зверніться за консульстацією до лікаря.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: