Попит на оренду та продаж держмайна на Сумщині впав майже вдвічі

21.06.2023

Попит на придбання чи взяття в оренду державного майна на Сумщині впав з початком повномасштабної війни, зазначають у регіональному відділенні Фонду держмайна. Якщо у 2021 році передали в оренду понад 70 об’єктів, то у 2022 таких договорів уклали – 39.

База відпочинку на березі Ворскли у селі Литовка виставлена на аукціон у системі “Прозорро. Продажі”. Це один із об’єктів, якому регіональне відділення Фонду держмайна шукало орендаря. База запрацювала у 2012 році, розповіла бухгалтерка Литовського лісництва Леся Єфіменко: “Відпочиваючих набагато менше, бажаючих набагато менше. Керівництвом ДП “Ліси України” було прийняте рішення, щоб спробувати отримати дохід від цієї рекреаційної зони”.

За можливість користуватись базою протягом року на онлайн аукціоні 20 червня змагались два учасники. Початкова ціна оренди на місяць – 14 тисяч 678 гривень. Переміг той, хто запропонував 16150 гривень.

З іншого боку Ворскли розташована база відпочинку “Климентове”. Вона також могла б принести кошти у державний бюджет, сказав головний спеціаліст відділу приватизації Антон Северин: “У 2021 році регіональне відділення зверталось до податкової інспекції з приводу надання згоди на приватизацію даного об’єкта. Проте, відповідь була негативна. Їхній аргумент, що даний об’єкт знаходиться в оренді”.

Нині готується до продажу на аукціоні колишній хлібзавод у Тростянці – підприємство перестало працювати п’ять років тому, зазначив заступник директора підприємства Олександр Яковлев. Зупинили виробництво хліба через нерентабельність. У березні 2022 року під час окупації міста російськими військовими, по підприємству були три влучання.

48% акцій хлібзаводу “Залізничник” належать державі, решта – приватні. Загальна площа території – півтора гектара. За словами Олександра Яковлева, відновлювати виробництво хліба тут невигідно: “База яка-небудь будівельна, є залізниця. Тобто, під якесь таке промислову базу було б цікаво”.

Намагалися продати це майно на початку 2022 року за оціночною вартістю — 4 мільйони гривень, повідомила в.о. заступника начальника регіонального відділення Фонду держмайна Наталія Білоброва. Втім, через початок повномасштабної війни аукціон скасували.

“Зараз в зв’язку з внесенням змін до Закону про приватизацію державного і комунального майна оцінка не проводиться і державний пакет акцій буде виставлятися на продаж за його номінальною вартістю, яка складає півтора мільйона. Якщо не відбудеться аукціон, то об’єкт піде на аукціон з пониженням стартової ціни і покроковим зниженням”, — сказала Наталія Білоброва.

За її словами, від початку повномасштабної війни всі аукціони скасовували. Відновили їх у серпні 2022 року після змін до законодавства. Нині ж діє обмеження на продаж державного майна у тих громадах, які віднесені до зони бойових дій та тих, які межують з ними.

Наразі готують до приватизації ДП “Попівський експериментальний завод”, МПД “Дубов`язівське” ДП “Укрспирт”, зазначила Наталія Білоброва та уточнила, що з початку 2023 року на Сумщині відбулось 5 аукціонів з продажу держмайна, які додали до державного бюджету 10 тисяч гривень. Договорів оренди за 5 місяців цього року уклали 24.

“Попит на оренду державного майна дещо знизився на території Сумської області. Зважаючи на те, що наша область є прикордонною, а обстріли прикордонних районів трапляються чи не щодня. Зараз, відповідно до умов чинного законодавства, всі об’єкти оренди передаються в оренду строком на період дії воєнного часу після його припинення чи скасування”, — сказала Тетяна Полунова, в.о. начальника відділу оренди регіонального відділення Фонду держмайна у Сумській області.

Нині на аукціон оренди виставлені три об’єкти. У липні 2023 року планують додати ще один у центрі Сум, зазначила Тетяна Полунова.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: