Сумські волонтери розповіли про порятунок тварин із Херсонщини

23.06.2023

20 червня у Суми привезли 20 врятованих з Херсона тварин: 19 котів та одного собаку. Котів забрали волонтери, собаку помістили до притулку. Як відбувалася евакуація — дізнавалися журналісти Суспільного.

Всередині фургона, який прибув з Херсонщини до Сум – два десятки тварин: 19 котів та один собака. Їх врятували з районів, які підтопило внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

Вівчарку – єдиного собаку з привезених 20 червня тварин, евакуювали з села Степанівка, що на Херсонщині. За словами волонтерів, собака прибився до літньої жінки, але тварину забрали, бо жінці нічим було її годувати. Одразу після прибуття в Суми пса вакцинували. Стан чотирилапого задовільний, як розповів голова Сумського товариства захисту тварин.

“Від води відмовилася, це свідчить про те, що її поїли або вранці, або під час дороги, зараз піде в вольєр, де прохолодно”, – пояснив голова Сумського товариства захисту тварин Олександр Сипленко.

У вольєрі пес перебуватиме, поки не адаптується, потім йому шукатимуть нових власників. Разом з іншими врятованими тваринами він подолав тисячу кілометрів шляху, розповів волонтер благодійної організації UAnimals, що проводила евакуацію собак та котів.

“З-під обстрілу виїжджати — це треба вміти… Їх назбирали звідусіль, з Херсонської області. Доїхали до Борисполя, в центрі переночували, вранці загрузили і поїхали сюди”, – зазначив волонтер UAnimals Олександр Чередниченко.

Сумський притулок для тварин за час війни прийняв близько півтори сотні чотирилапих з окупованих територій України, розповіла волонтерка Ілона, останній раз 18 червня — сюди привезли 15 собак з Херсонщини.

“Ось вони — цуценята з Херсона. Загорають лежать, догори лапами сплять”, – зазначила волонтерка Ілона.

Котів тим часом дістали з фургона – їх одразу забрав на перетримку сумський волонтер Іван Міненко. Прямо ж на місці, нашвидкоруч оглянув тварин.

“В цілому в гарному стані, трішки закислі очі, але це пройде, блохи є. Поправимо. Тиждень — і буде як новенький”, – пояснив Іван Міненко.

У власній квартирі чоловіка вже живуть близько 80-ти котів, тож нових чотирилапих взяти до себе не може, зазначив волонтер. Тому для привезених котів знайшли приміщення для тимчасового перебування.

“Ми розсортували кошенят по віку: молодша група, старша. Дорослих котів, які контактують — ми їх в одну клітку”, – розповів Іван Міненко.

Тут їх оглянуть більш ретельно, за необхідності — лікуватимуть. Потім, за словами Івана, хвостатим підшукають новий дім.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: