“Перед танком став – танк зупинився”. Як житель прикордоння Сумщини намагався зупинити російську колону

24.06.2023

Уродженець Росії Олександр Шиняєв живе у селі Покровка на російсько-українському кордоні. В перший день вторгнення він вийшов назустріч російській військовій колоні, намагаючись її зупинити. 

Олександр Шиняєв народився на Уралі, в Росії. В Україні живе понад 30 років. Розповідає, що раніше мешкав на Білопільщині, останні три роки – у Покровці, на російсько-українському кордоні.

Чоловік тримає невелике господарство – курей та кіз. З города відкривається краєвид на прикордонну нейтральну зону. “В мене ставок тут. А на другому березі два кілометри – і їхня митниця. Ліс. Восени по гриби”, – розповів Олександр.

В перший день вторгнення російські колони пішли на територію України через прикордонний пункт пропуску, розташований за кілька десятків метрів від Покровки. Пан Олександр розповідає, як намагався їх зупинити: “Я вийшов туди на перехрестя, де знаходиться митниця. Дивлюсь: колони йдуть просто на мене. Перед танком став – танк зупинився. “Відходь”, – кажуть. Я їм кажу: “Куди ви лізете?” В нас, каже, навчання проводяться. Я питаю: “Що, навчання на території України?” Просто став і стою. А вони ж на мене їдуть. Переді мною зупинялися просто. Мені вже потім діватися нікуди, я просто відходив, а вони проїжджали. Я перекривав входи-виходи – вони виходили, відкривали і проїжджали.

Російські колони в село не заходили, пройшли на територію України трасою, яка розташована осторонь. З тієї пори життя в Покровці неспокійне, – розповів пан Олександр. “Стріляють постійно, день через день. Навіть коли Краснопілля бомбардують, сюди чутно. Буває, що і поруч. Ось нещодавно був вибух на дорозі, постраждали вікна в будинку. Звикли до цього вже, якось мало звертаємо увагу”, – поділився чоловік.

В Росії в пана Олександра залишилися родичі: брат живе у Ростовській області, племінники. Але з ними, каже, більше не спілкується. “Намагався телефонувати, але вони сказали, що це ви винуваті самі. Ну я і не став їм більше телефонувати. В цей момент на окупованій території брат молодший. Ну з ним зв’язок такий… Я йому по Вайберу телефоную, а він не відповідає. В Херсонській області, на лівому березі вони”, – розповів чоловік.

Виїжджати у більш безпечне місце не збирається, сказав Олександр Шиняєв. “Куди їхати? Обжите місце, господарство невелике, треба щось робити, не сидіти, склавши руки”, – вважає чоловік.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: