“Більше в нас нічого немає”. У Сумах розбирають завали будинку після атаки БпЛА

04.07.2023

4 липня у Сумах оголосили Днем жалоби за загиблими внаслідок удару “Шахедами” по місту напередодні. За інформацією обласної військової адміністрації загинули троє людей, 21 людина поранена. Всю ніч рятувальники чергували біля будинку через загрозу повторного загоряння. 4 липня продовжується розбір конструкцій.

Мешканці очікують, коли можна буде зайти до квартири. Надія мешкає на четвертому поверсі. Родина була на роботі, коли стався вибух. Вдома залишились двоє котів та два собаки. Дівчина тримає у руках іграшки, які вибуховою хвилею викинуло на вулицю.

“Це іграшки, які висіли у під’їзді. Наші мопсики ними грались, ми їх замінювали регулярно, як діткам. І просто повісили в під’їзд, щоб якось веселіше було. І сумку брата вдалося врятувати, бо була на балконі. Це все, що у нас залишилось і більше в нас нічого немає, речей немає, зовсім. Оце і все, у чому були, нічого з собою на роботу не брали. Ми б так не побивались, якби не вони. Квартира це таке, а це просто живі істоти, вони як дітки були”, — каже Надія, мешканка багатоповерхівки.

“Через під’їзд не зайти – там немає сходів, завалено взагалі. А так, і вчора лазили, і сьогодні лазили, але сьогодні тушать, тому лазили. І теж шукали, дивились – тварин немає ніде”, — говорить Марина, мешканка багатоповерхівки.

Періодично з будинку знову починає йти дим. Через дерев’яні перекриття пожежа спалахує знову, пояснює речник ДСНС Олег Стрілка:

“Тому потрібно проливати водою. Ці всі роботи проводяться на висоті. Від самого ранку наші рятувальники робили все, аби повторного загоряння не було. Зараз ви бачите на спеціальному триколісному підіймачі фахівці з Ромен верхолази для того, аби проводити роботу, на 4 і 5 поверсі. Знімати оці всі обгоріли конструкції, щоб вже внизу їх проливати водою. Спочатку наші фахівці все оглянуть. Коли дадуть добро, тоді ми повідомимо громадян і вже в супроводі з нашими рятувальниками, правоохоронцями я думаю ми зможемо пройтись по квартирах”.

Поки ззовні будинку працюють рятувальники, у дворі комунальні служби спилюють дерева та розбирають завали. До зруйнованої багатоповерхівки містяни приносять квіти. Близько 11:00 будинку почали сходитись сумчани, які відгукнулись на заклик допомогти прибрати сміття навколо будинку.

“Кожен може бути на місці тих людей, які постраждали, і це наша спільна біда, спільне горе”, — каже Наталія Мірошниченко, сумчанка.

Для всіх служб, які працювали на місці, а також мешканців пошкодженого будинку міжнародна гуманітарна організація World Central Kitchen організувала харчування.

“Ми співпрацюємо з місцевими кафе та замовляємо там обід, вечерю та сніданок”, — розповів Андрій Логвин, координатор World Central Kitchen.

Загалом у будинку 48 квартир. За словами заступника міського голови Станіслава Полякова, тут зареєстровані 64 мешканці. Скільком саме знадобиться допомога – ще з’ясовують. У другій школі працює штаб допомоги постраждалим. Сюди за допомогою можна звертатися з 08:00 до 22:00 щодня.

“Кому необхідно звернутися за інформацією про виплати, про ліквідацію, про розміщення, про житло, харчування, інші якісь потреби. Будь ласка, школа №2. На сайті Сумської міської ради, на офіційних джерелах зазначені телефони, там є і стаціонарний, і мобільні. Також можна звертатися на службу “1580”, — зазначає Станіслав Поляков.

Допомогу постраждалим за потреби надає гуманітарна місія “Проліска”. Звертатись до них можна по вул. Козацький вал, 2Б або за номерами на сайті, додала координаторка Олена Небеська: “Ми покращуємо умови життя, наприклад, починаючи з ліжка, матрасів, ковдри, постільна білизна, рушники”.

Також в офісі ГО “Ліга сучасних жінок” (вул. Івана Сірка 19/2) можна отримати гігієнічні набори для жінок. У будні з 5 по 12 липня, о 9:00-15:00.

Що буде далі з будинком, сказав міський голова Олександр Лисенко, стане відомо після остаточний висновків експертів:

“Ліва сторона цього будинку, яка виходить на вулицю Петропавлівська, попередньо тільки пошкоджений дах, верхній поверх. Права сторона, яка виходить на вулицю Береста, визнана вже попередньо працівниками ДСНС аварійною, тому що другий під’їзд з великою тріщиною. Думаю, що експертний висновок ми будемо мати на завтра на ранок, і завтра (5 липня — ред.) приймемо рішення щодо скільки поверхів залишиться у цьому будинку”.

Нині, за словами міського голови, до гуртожитків поселили чотирьох мешканців будинку, які виявили таке бажання.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: