Мешканці Новоселиці вийшли на мітинг проти будівництва кладовища

05.07.2023

Мешканці села Новоселиця виступили проти будівництва кладовища впритул до села. За словами людей, які вийшли на мітинг аби перешкодити будівельним роботам, на ділянці проходить газова труба та водогін, які необхідні селу. З ними ж будівництво не погодили.

Жителі села Новоселиця показують маркувальний стовп, який технікою збили представники фірми, коли заїхали на поле поблизу села розчищати ділянку для майбутнього кладовища.

“Будуть рити, машинами ж будуть їздити, вони ж звалили, тепер не буде видно і що. Вона ж прямо отак іде до мосту і туди ж отак попід полем”, – каже мешканець села Сергій Марченко.

Через це поле, говорить пан Сергій, проходить дорога, якою мешканці ходять до зупинки тролейбуса, аби доїхати на роботу та школи.

Мешканці села вийшли на мітинг та не дозволили працювати підрядній організації. Проти ж будівництва, говорить Андрій Стефанюк, зібрали підписи з 280 дворів села.

“З громадою це не було погоджено, тобто нас поставили перед фактом, що виграли тендер, тут буде міське кладовище. Справа в тому, що у нас за лісом одразу іде газопровід, труба високого тиску. Плюс, у нас з того боку йде провід ще з 50-х років, азбестова труба. Ви уявляєте, що це таке? Водогін. Тобто, туди потрапляти буде в будь-якому випадку”, – пояснює мешканець села Новоселиця Андрій Стефанюк.

“Перед тим, як щось робити треба зробити запасний водопровід кругом цього місця, де буде кладовище. Це згідно законів про водопостачання”, – додає житель села Володимир Коротун.

“Якщо хоч однією ногою хтось стане — вони дійдуть заберуть і поле, і людські городи заберуть”, – каже мешканець Юрій Подольський.

“Ми ж село – нижче, чим буде кладовище і вся вода буде нам в колодязі бігти, скважини, будемо пити трупний яд”, – говорить селянка Світлана Яценко.

Директор підрядної організації, яка має виконувати роботи Олександр Шевченко, говорить – мають документи, де зазначено, що у 2012 році розпорядженням Кабміну був наданий дозвіл на розроблення проєкту землеустрою, аби розмістити тут кладовище. Починають будівництво у 2023 році, бо Сумська міська рада виділила 8 млн грн на облаштування першої черги.

“Є газові труби, є вода, яка поставляється по договору з “Хімпрому”. Кожен хвилюється”, – розповідає мешканка села Анна.

“Ми так само тримали документацію, є проєкт, є все. Ми робимо згідно документації. Поки ми б не вийшли – і ми б не знали, і ви не знали. Тепер це питання є, його треба вирішити”, – говорить директор товариства “Суми-Сервіс-Буд” Олександр Шевченко.

Загальна площа виділеної ділянки – 19 гектарів. За словами голови Верхньосироватської громади Зої Нечипоренко, земельна ділянка державна, тож і вплинути на таке рішення не можуть. Замовник будівництва – управління капітального будівництва Сумської міськради. Втім, про наявність там водогону не знали, як сказав Сумський міський голова Олександр Лисенко.

“50 років тому, по інформації мешканців був збудований водогін. І ми зараз з’ясовуємо цю ситуацію, тому що на мапах його немає. І тому й планувалася робота з урахуванням, що там водогону немає і там вільна повністю земельна ділянка. Зараз ми з’ясовуємо, тому якщо буде така ситуація – буде інше рішення”, – зазначає міський голова Сум.

До моменту, поки вирішиться питання, зазначає директор підрядної організації, яка мала виконувати будівництво – роботи призупиняють.

“Ніякі подальші роботи проводитись не будуть, поки не будуть з’ясовані всі питання з самоврядуванням, з місцевим самоврядуванням, поки не буде досягнуто взаєморозуміння”, – говорить директор товариства “Суми-Сервіс-Буд” Олександр Шевченко.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: