Як живуть у прикордонному селі Княжичі на Шосткинщині

05.07.2023

Село Княжичі Свеської громади розташоване за десять кілометрів від кордону з Росією. 

Жителька села Людмила розповідає, що княжичани кожного дня чують звуки вибухів. Разом з тим, виїжджати з небезпечної зони люди готові лише у випадку загострення ситуації.

“Та близько Росія до нас, напевно два кілометри до Степановки, пів кілометра Веселий Гай, луг і починається Росія. Вона стріляє і зранку, і вночі, і “Шахеди” над нами летять. Ось Наєв сказав, що треба виїжджати, я, наприклад, вважаю, що якщо буде так, як на початку війни, коли над нами летіли ракети, то безумовно треба виїжджати. Інша справа куди? Там вже, що нам скажуть. Може автобус будуть давати, може ні, у нас і свій автобус є – будь ласка”, – говорить мешканка села Княжичі Людмила.

Жителька Княжич Антоніна розповідає, що в село регулярно завозять продукти харчування та пошту, а от лікар приїжджає лише раз на місяць.

“Дають нам гуманітарку і в магазині, слава Богу, все є, пенсію возять – ми задоволені всім. Дзвонили мені з медичного пункту і казали, що приїде лікар. Нам треба, щоб в селі був фельдшер, хоча б медсестра, щоб уколи робити, адже у нас всі похилого віку”, – пояснює жителька села Антоніна.

Домашнє господарство дозволяє виживати в селі, як розповідає княжичанин Олександр. Чоловік тримає індиків та поросят.

“Трохи тримаємо. Та ще й пів Свеси годуємо, тобто нам вистачає. Звичайно, зараз важче – гусей вже не тримаємо, проблема в тому, що все позаростало і ніде пастися, лізуть в огороди, а городи розгороджені всі. Раніше стада корів були і вони витоптували, а зараз все – село вже вимирає”, – каже княжичанин Олександр.

За словами Олександра антени в селі приймають сигнал російського телебачення, але люди переважно не дивляться їхні канали. Для того, щоб переглядати новини ставлять супутникові тарілки та користуються інтернетом.

“У мене особисто вже місяці чотири не показує, але можливо це у мене щось з антеною. Але ми все через інтернет дивимось. Ваш канал дивимось по інтернету, лайки ставимо. Інтернет хороший. Нам же провідний в село провели, тому дуже хороший – винятковий. А от мобільний зв’язок слабкий, можливо, через воєнні дії”, – говорить чоловік.

За офіційними даними, у селі Княжичі мешкає близько 500 людей.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: