Без експертного дослідження: які особливості скасування обов’язкового техогляду на Сумщині

05.07.2023

Експертне дослідження транспортного засобу проводиться за бажанням власника. Це стосується всіх реєстраційних операцій, крім автомобілів, які пригнані з-за кордону та реєструються на території України вперше. Постанова набула чинності з 15 червня поточного року.

Ці зміни були впроваджені для швидкого обслуговування громадян, розповів керівник регіонального центру МВС в Сумській області Олександр Рибалко.

Експертиза залишилась, але не є обов’язковою. З 15 червня, продавці або покупці самостійно вирішують чи потрібно проходити експертизу своїх транспортних засобів. Пан Сергій 20 років за кермом. Каже: під час перереєстрації слід обов’язково перевіряти автомобіль в експертів.

“Потрібно проходити експертизу, бо багато є порушень по номерних знаках та кузовах. Я вважаю, що вона потрібна. Ризики — невідповідність номерних знаків, то експерт має дивитись, бо це безпека самих власників”, – вважає чоловік.

Тільки експертна перевірка може виявити справжню природу автомобіля, додав водій Олексій, який нововведення не схвалює. “Треба перевіряти автомобіль, а раптом він викрадений або щось в ньому переварене. Замінені якісь агрегати. Вистачає “умільців” — уварюють несучі деталі де є номерні знаки”, – розповів чоловік.

Головний судовий експерт Олександр розповідає: до нововведення щоденно проводив дослідження 70-80 транспортних засобів. З моменту внесення змін, охочих проводити експертну перевірку стало менше. “Перевіряємо справжність ідентифікаційних номерних позначень кузова, шасі, двигуна і після цього даємо людині висновок”, – розповів експерт.

З 15 червня 2023 року сервісні центри МВС Сумської області здійснили 2811 реєстраційних операцій з транспортними засобами. З них 158 – первинна реєстрація транспортних засобів, ввезених з-за кордону з обов’язковим проведенням експертного дослідження, пояснив керівник регіонального центру МВС в Сумській області Олександр Рибалко.

“Громадянин, який хоче бути впевненим, що його транспортний засіб відповідає всім вимогам і не змінений шахрайським шляхом, має звертатися до фахівців експертної служби та проводити експертне дослідження”, – розповів посадовець.

За словами Олександра Рибалка, від початку року, на Сумщині виявлено 6 фактів змінених вузлів та агрегатів транспортних засобів. Крім того, 8 кузовів та один двигун знаходяться в розшуку.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: