У Сумах депутати на бюджетній комісії підтримали виділення матеріальної допомоги постраждалим від атаки дронів у центрі міста

10.07.2023

10 липня у Сумах з ініціативи депутатів зібрана сесія міськради для погодження виділення допомоги постраждалим сумчанам внаслідок атаки дронів у центрі міста. Народні обранці наполягли на оперативному ухваленні рішень, адже зволікати із дієвою підтримкою неприпустимо.

Низку відповідних рішень, на які чекають люди, спочатку ухвалила бюджетна комісія. Детальніше про них розповів голова бюджетної комісії Вадим Акпєров.

«Частина будинку, який постраждав від удару ворожого безпілотника потребує демонтажу. Тож наразі гостро стоїть питання ремонту покрівлі і відновлення вцілілих частин. Саме тому бюджетна комісія вносить пропозицію про виділення 15 мільйонів гривень на відновлення покрівлі і проведення термінових робіт, зокрема робіт по заміні вікон, для того, щоб зберегти вцілілу частину будинку, щоб вона була придатна для життя і люди змогли якомога швидше повернутися в свої квартири», – розповів депутат.

Згідно з висновками комісії ДСНС, ту частину будинку, яку можна відновити, буде оперативно відновлено. Наразі вже тривають роботи по демонтажу. Далі буде розроблено проект, згідно якого буде проходити відновлення житла сумчан.

Тим людям, які зі зрозумілих причин зараз не можуть проживати у своїх квартирах, буде виділено через соцзахист 700 000 гривень. Ці кошти підуть на щомісячну компенсацію оренди житла. Є відповідна градація щодо чисельності родин. Більше детальну інформацію надасть соцзахист.

«Бюджетна комісія також прийняла рішення по одноразовій допомозі тим, хто втратив рідних чи близьких в цій трагедії. Враховуючи те, що в нас в минулому році теж були такі трагічні випадки, депутати поставили питання, що потрібно врахувати надання матеріальної допомоги для всіх сумчан і врахувати тих, кому не допомогли в минулому році. Тому було погоджено виділення загальної суми в 7 мільйонів гривен. По 250 тисяч гривень одноразової фінансової допомоги на одного загиблого. Хочу висловити співчуття родинам загиблих та наголосити, що це допомога лише від міста. Також сім’ї загиблих отримають допомогу від держави», – розповів Вадим Акпєров.

Щоб компенсувати людям втрачене майно, буде встановлена шкала градації, відповідно до якої буде визначено суму компенсації. Стан втраченого буде обстежувати комісія. Вона вже розпочала роботу.  За результатами  буде прийматися рішення щодо виділення фінансової компенсація мешканцям будинку.

Буде декілька категорій, згідно яких і виділятиметься компенсація. Перша категорія – це люди, у яких повністю зруйноване майно. Вони отримають по 100 тисяч грн одноразової допомоги. Друга категорія – це люди, у яких майно частково зруйноване, відповідно, вони отримають по 75 тисяч грн одноразової допомоги. Третя категорія – у кого пошкоджене майно, вони отримають 50 тисяч грн. І четверта категорія – люди, у яких майно частково пошкоджено на 25%, тобто, скажімо, є підтоплення стелі чи пошкоджена підлога, вони отримають по 25 тисяч грн. Комісія буде працювати щотижня, виїжджати на місце трагедії, за потреби зустрічатиметься з власниками квартир.

Комісія буде працювати щотижня, виїжджати на місце трагедії, за потреби зустрічатиметься з власниками квартир.

Депутати розуміють, що можуть бути додаткові видатки, відповідно до результатів роботи комісії та обстеження нею квартир. Тому щотижня в ході засідання бюджетної комісії будуть розглядатися дані питання та вноситися корективи щодо виділення фінансування.

Окремо комісією було розглянуто питання щодо укриттів в місті Суми. Працівники ДСНС провели обстеження низки захисних споруд та надали свої висновки щодо їх стану. Наразі депутати погодили виділення 10 мільйонів грн на облаштування найбільш придатних укриттів вже найближчим часом.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: