Сумщина розпочинає співпрацю з проєктом USAID «Говерла»

11.07.2023

11 липня у Києві було оголошено про офіційне партнерство між проєктом USAID «ГОВЕРЛА» та громадами Сумської та Чернігівської областей. Участь у заході взяли посол США в Україні Бріджіт Брінк та Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх підписав Меморандум між Сумською обласною державною адміністрацією та DAI Global LLC, яка реалізує в України проєкт USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Крім цього, відповідні Меморандуми щодо співпраці з проєктами USAID «ГОВЕРЛА» підписали керівники 8 територіальних громад Сумської області: Дубовязівської селищної та Попівської сільської ради Конотопського району, Охтирської міської, Тростянецької міської та Чернеччинської сільської ради Охтирського району, Роменської міської та Липоводолинської селищної ради Роменського району, а також Лебединської міської ради Сумської району.

Мета проєкту «ГОВЕРЛА» – сприяти створенню в Україні системи місцевого самоврядування, яка буде більш незалежною, підзвітною громадянам, інклюзивною та здатною надавати послуги. Відбір громад проводився за відповідними критеріями. Пріоритет надавався деокупованим або постраждалим від війни громадам, які знаходяться поза межами 40 -км мілітаризованої зони, з кількістю населення понад 10 тис (до війни) тощо.

Серед основних напрямків: розбудова інституційної спроможності громад, включаючи відновлення реалізації повноважень та функцій і надання послуг для тих, хто залишився на звільнених територіях, а також жителям, які планують повернутися, надання допомоги у процесі компенсації пошкодженого та знищеного майна, картографування соціальних об’єктів (охорона здоров’я, освіта), моделювання мережі соціальних закладів для забезпечення універсального підходу до надання послуг, доступних вразливим верствам населення, розробка програм комплексного відновлення територій та планів відновлення, соціальна згуртованість та залучення різних категорій громадян до прийняття рішень на місцевому рівні.

«Дякую міжнародним партнерам за ґрунтовний підхід до роботи та ефективну допомогу громадам України. Їх пріоритети співпадають з нашими напрямками роботи. Впевнений, що співпраця буде плідною і разом ми зможемо зробити значно більше для відновлення та розвитку громад Сумщини», – зазначив Володимир Артюх.

Термін впровадження цього проєкту – до 18 березня 2027 року.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: