З тіла глухівчанки видалили шестисантиметрового гельмінта

13.07.2023

У Глухові зафіксовано вже другий випадок дирофіляріозу. Цього разу відчуття стороннього тіла жіночка помітила під шкірою молочної залози. ЇЇ турбувало свербіння та набряки в залозі, порушення сну. Після звернення до лікаря, хірургічним шляхом був видалений гельмінт довжиною 6 см (може досягати довжини у 30 см).

Завідувачка Глухівським відділенням Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марина Матвієнко звертається до власників домашніх тварин:

“Ваші кішки або собаки також можуть хворіти на дирофіляріоз і саме вони є джерелом інвазії для людини. Саме від ваших тваринок, через укуси кровосисних комах, ви можете надбати собі гельмінта під шкіру!

Собаки та кішки є основним господарем паразита, а проміжним – комарі, тобто комарі переносять личинок дирофілярій, і з укусом комахи личинки гельмінту потрапляють в організм тварини та розвиваються до дорослої особини. Вони паразитують в організмі тварин по всьому організму, але більшість зосереджена в підшкірній клітковині; може бути у серці, легеневих артеріях, легенях. Ви можете уявити, наскільки легені й серце собаки можуть бути вражені дирофіляріями!

Людина також заражається після укусу кровосисних комах, частіше комарів. В організмі людини гельмінт не розмножується, після хірургічного видалення, як правило, 1 особини гельмінта, функції ураженого органу відновлюються!

Тому ще раз звертаю увагу – краще захворювання попередити, як у вас, так у ваших домашніх тваринок!” – закликає Марина Леонідівна.

ПРОФІЛАКТИКА

– Своєчасне лікування тварин як джерела хвороби (введення препаратів проти нематод, якими є дирофілярія).

У літній період важливе регулярне застосування крапель на холку, що містять, наприклад, селамектин. Селамектін володіє широким спектром системної дії проти нематод, комах і кліщів, що паразитують у собак і кішок; перериває цикл розвитку комах.

– Використання для кішок та собак різних видів нашийників, що захищають від бліх і кліщів, що також є переносниками збудниками багатьох захворювань, у тому числі і дирофіляріозу.

– Застосування людиною репелентів – препаратів, що відлякують комарів. Ефективне використання електрофумігаторів з інсектицидними пігулками або рідинами, інсектицидних спіралей.

– В вечірній час рекомендується використання одягу, який максимально захищає тіло від укусів комах, засітчення вікон та дверей в приміщеннях.

hlukhiv.info

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: