“Дисгармонійна забудова”: що будують поблизу універмагу “Київ” у Сумах?

14.07.2023

На Нижньовоскресенській, 1 (колишня Кооперативна) у Сумах зводять триповерхову будівлю. Як зазначається на інформаційному стенді, тут планують реконструкцію нежитлового приміщення, призначеного для торгівлі. Забудують 378 метрів квадратних.

Архітектор Ігор Титаренко говорить, що така забудова є дисгармонійною і не може бути у центрі міста: “В цій зоні не можна будувати якісь дисгармонійні забудови, будинки або іще щось. Це зона направлена на збереження архітектурної та містобудівної спадщини. Ця територія в минулому була риночною, тут була торгівля, тут навіть є торговий будинок, який теж має свою архітектурну цінність, але забудовники перекрили універмагом “Київ” його фасад”.

Передпроєктне рішення для будівництва погодили в обласному управлінні містобудування та архітектури. Цей об’єкт, говорить головний архітектор області Володимир Биков, розташований в історико-архітектурній частині міста. У поданій до них проєктно-кошторисній документації порушень не виявили. “Якщо ми побачимо, ретельно вивчимо це, то це синя зона, вона на краю ареалу і це зона регулювання забудови. Тому всі будівельники і які об’єкти будуються повинні погоджувати з нами відповідні матеріали. Основні вимоги, які були — це висота будівлі і проєктна документація, яка була надана, відповідає цим вимогам саме в зоні регулювання забудови. Це десь двоповерхова будівля, не порушуючи висотність. Тому ми погодили даний проєкт”, — зазначив Володимир Биков.

Нині на місці будівництва тривають роботи. Ми запитали у перехожих, що вони думають про нове будівництво. “Взагалі, катастрофа і кошмар. Центр, вибачте, став жахливий. Був такий риночок компактний, а тепер як спрут свої щупальці розкидає і розкидає”, — ділиться сумчанка Валентина.

Сумчанин Костянтин зазначив: “Воно ну ніяк не вписується в історичну архітектуру міста, яку можна було б зберегти хоча б у якомусь вигляді”.

Ще одним питанням, говорить архітектор Ігор Титаренко, є невизначеність меж річки Стрілки, яка протікає у цій зоні: “Охоронних зон ніхто ж не виділяв на генплані, тобто вона є тільки там, де річка на поверхні. Але як регламентується тут — ніде не вказано, я не знайшов. Не зрозуміло, чи врізались фундамент у ці труби, річку. Не зрозуміло, як вони розраховували навантаження, тобто на паспорті цього не прописано”.

У містобудівній документації, говорить головний архітектор Сум Андрій Кривцов, не зазначені обмеження ні щодо річки, ні щодо колектора, який пролягає поруч. “Прибережна захисна смуга зазначена до Будинку Природи, де вона відкрита і зазначена, де вона впадає біля ринку. Там зазначена прибережна захисна смуга і є обмеження. В даному випадку, якщо вона під землею, в містобудівній документації не зазначається”, — зазначив посадовець.

Містобудівні умови та обмеження для проєктування видали у міському управлінні архітектури у 2022 році, але, говорить Андрій Кривцов – це дозвіл не на будівництво, а документ, що дозволяє розробити проєкт забудови: “Є вичерпний перелік необхідних документів для отримання містобудівних умов та обмежень. На жаль, до цього було в законодавстві зазначено, що для отримання надається проєктне рішення. Зараз такого немає. І цей вичерпний перелік, який зазначений в цьому законі, він є вичерпним і я не можу вимагати, хоча хотілось би. Впливати на зовнішній вигляд, на жаль, немає повноважень”.

Земельна ділянка належить ТОВ “Нерухомість-Д”, власницею якого, згідно з реєстром юридичних та фізичних осіб є Тетяна Дашутіна.

Розробив проєкт будівництва – ФОП “Гричаниченко”. Прокоментувати забудову Микола Гричаниченко відмовився, пославшись на нерозголошення даних, які є власністю замовника. ТОВ “Нерухомість-Д” зареєстроване за адресою Г.Кондратьєва, 152 Д. Такої організації, говорять працівники, що орендують тут будівлі, не знають. А за номерами, вказаними на фасадах будівлі для оренди приміщень, повідомили, що не пов’язані з ним.

Коли розпочали роботи, на інформаційному стенді не зазначено, термін виконання робіт – шість місяців.

ТЦ “Київ” в центрі Сум, біля якого ведеться будівництво, знаходиться у власності концерну NICMAS, який, за даними ДБР, забезпечував продукцією російський ВПК після вторгнення. Кінцевим бенефіціарним власником концерну є Григорій Дашутін. Частку власності концерну також мають його дружина Раїса Дашутіна та двоє їхніх дітей: Артем та Вікторія Дашутіни. У червні власникам та топменеджменту концерну, в який входить завод у Сумах, обрали запобіжний захід — тримання під вартою. Діяльність концерну NICMAS було заблоковано у листопаді 2022 року.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: