На Сумщині не зареєстровано жодного спалаху небезпечних інфекційних захворювань

14.07.2023

Про це повідомила лікар-епідеміолог, заступник генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Галина Зайцева під час брифінгу.

Так, за її словами, за 6 місяців 2023 року в області зареєстровано 77 тисяч інфекційних хворих. Із них 70 тисяч припадає на гострі респіраторні вірусні інфекції, решта 7 тисяч – інші захворювання, із яких близько 500 – це гострі кишкові інфекції. Інтенсифікація процесу захворюваності на гострі кишкові інфекції відбулася упродовж останніх двох місяців. При цьому, в області не зареєстровано жодного спалаху небезпечних інфекційних захворювань чи групового захворювання, що б несло загрозу для суспільства.

Галина Зайцева підкреслила, що інфекційні захворювання, в тому числі і сезонні, є явищем соціальним – реалії сьогодення, військові дії, міграція людей та велика кількість ВПО, пошкодження в наслідок ворожих обстрілів об’єктів інфраструктури, критично важливих для життєдіяльності людей, звичайно, відображається на рівні розповсюдження інфекційних захворювань. Невипадкового ж їх ще називають захворюваннями війн. Відтак, у такому середовищі складніше дотримуватись правил гігієни, і збудники кишкових інфекцій, зокрема ентеро- і ротавіруси, сальмонела, кишкова паличка тощо, можуть значно швидше і простіше поширюватися і вражати людей.

Лікар-епідеміолог пояснила, що кишкові захворювання викликані різними збудниками, як встановленої, так і невідомої етіології. На базі Центру постійно проводиться діагностика, здійснюється ряд необхідних досліджень. Продовжується і дослідження води з відкритих водойм, рекреаційного водокористування на бактеріологічні показники, в тому числі й на наявність збудника холери. За результатами досліджень, мікробіологічні показники – в нормі, холерного вібріона наразі в області також не виявлено. За офіційною інформацією, випадків холери також не зафіксовано на території України.

Принагідно Галина Зайцева закликала всіх громадян черпати інформацію про небезпечні інфекційні захворювання лише із офіційних та перевірених джерел.

«Дізнавайтеся необхідні відомості про епідситуацію в області чи в державі лише з достовірних каналів. Крім того, слід завжди пам’ятати: завдяки дотриманню правил особистої гігієни та профілактиці в більшості випадків можна запобігти виникненню та розповсюдженню багатьох інфекцій», – прокоментувала вона.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: