На Сумщині втричі збільшилась кількість хворих на кліщовий бореліоз

14.07.2023

Про це повідомив лікар-епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олександр Черняк. Ці дані – у порівнянні з минулим роком. Найбільш небезпечні райони області, де можна «зустрітись» з кліщами, це Охтирський, Сумський, Шосткинський та Роменський. У Сумах зафіксовано 70 випадків кліщового бореліозу. Загалом майже 100 лабораторно підтверджених випадків хвороби Лайма.

Про перші симптоми кліщового бореліозу розповідає Олександр Черняк:

«На місці укусу кліща з’являється спочатку невелика червона пляма – ерітема, далі вона збільшується у розмірах. Потім може з’явитися лихоманка, головний біль, болі в м’язах. Далі клінічні прояви наростають: вражаються органи опорно-рухової системи, серцево- судинної, нервової.

Клінічні прояви у кожної людини різні. Головне, якщо людина помітила в’ялість, нездужання, і це пов’язано з укусом кліща, то потрібно звертатись до сімейного лікаря. Хвороба Лайма – виліковна, але в запущеній формі вона може призвести до летальних випадків».

Не існує стовідсоткової гарантії від укусу кліща. Щоправда, є поради, які значно знизять ризики. Кліщі живуть у високій траві, кущах та на листі дерев. Плануючи відпочинок на природі, потрібно відповідно одягатися. Якомога більше слід захистити відкриті ділянки тіла. Треба пам’ятати: кліщі добре помітні на світлому одязі. Потрапивши на тіло людини, кліщі рухаються знизу догори і досить повільно. Тому після прогулянки слід ретельно оглянути тіло.

Укус кліща – практично не відчутний, оскільки він вприскує знеболюючу речовину. Кліща бажано видалити якомога швидше після укусу, тоді він не встигне передати інфекцію.

Під час прогулянки, де можлива зустріч з кліщем, використовуйте спеціальні репеленти, куплені лише в аптечних закладах, наголошує Олександр Черняк.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: