На Сумщині студенти-археологи розкопують давнє городище Воргол

15.07.2023

Археологічні розкопки на городищі Воргол тривають на Сумщині. Упродовж останніх трьох тижнів студенти-археологи одного з сумських вишів досліджують давнє поселення. 

Поблизу села Воргол Конотопського району третій тиждень тривають археологічні розкопки. Таким чином студенти-археологи проходять навчальну практику. Дмитро Швачич вперше бере участь в археологічних розкопках.

“Я дуже сильно вражений від археологічних розкопок, дуже хотів сюди потрапити. Знайшов на цьому городищі скелет корови, майже цілий. Ну і кераміку та кістки тварин різних”, – говорить студент Дмитро Швачич.

Для Тетяни Коцур це не перша археологічна розкопка. В цій експедиції вона волонтерка. Дівчині вдалося відкопати уламок стародавнього горщика.

На питання чим її захопила археологія, дівчина відповідає: “Хочеться робити те, чим не займаються багато людей. Тобто і цікавість і, можливо, щось відкрити своє”.

Два з трьох розкопів зробили на Ворголі — східному, одному з парних городищ, яке заселялося кілька разів, розповідає куратор експедиції, археолог та історик Дмитро Каравайко.

“Перший раз городище заселяється ще за доби бронзи — це в другому тисячолітті до нашої ери. Але ніяких укріплень тут не було, тут просто зручні миси були для поселення. Знайдені поодинокі фрагменти кераміки того часу. Далі, приблизно десь в п’ятому столітті до нашої ери на це місце приходить землеробське населення, яке мешкало в той же час, як і етнічні скіфи в степу, в лісостепі. Вони тут мешкають недовго, мабуть одне-два покоління і чомусь полишають це місце”, – каже археолог, історик Дмитро Каравайко.

Наступного разу ця місцина заселяється більш ніж за тисячу років, зазначає Дмитро Каравайко: “Тут заселяються літописні сіверяни — це приблизно 9-10 століття нашої ери”.

Про цей розкоп розповів історик і керівник практики Євген Осадчий.

“Тут ми бачимо дві господарські ями, в яких зберігали збіжжя, або ж якісь припаси. Хлопці працюють в житлі. Тобто там, де жили люди. Та частинка, яка була заглиблена в материк, а зверху було вже, власне, житло. І ось там, де зараз зачищають є червоненькі цяточки. Там була пічка, яка впала зверху. Тобто, робили на підлозі піч. Після того, як житло було зруйноване ця піч впала і лежала на поверхні. Ми її вже зафіксували, викинули”, – говорить Євген Осадчий.

Також він розповів, які ще цікавинки знайшли на цьому розкопі.

“Тут була добра знахідка скіфської миски, яка свідчить про те, що були якісь контакти із скіфським населенням. Тут була кераміка роменська і трішечки давньоруської”, – пояснює керівник практики Євген Осадчий.

Плани розкопів та об’єкти, що там знаходять наносять на карту. Займається цим волонтерка Єсенія.

“Це в нас об’єкти. Наприклад ось ця велика яма — ось вона намальована. Тут також є їх глибина від материка, тобто цієї території. Ще в нас були знайдені ось в ямі кістки корови, вони тут теж намальовані”, – говорить волонтерка.

На розкопки дівчина їздить з дитинства, бо має батьків-археологів.

“Мені це подобається, як різновид малювання. І я допомагаю чимось тут, бо копати мені важко. А так я зроблю якусь важливу роботу”, – каже Єсенія Аксьонова.

Таборуються студенти-археологи у Ворглі, в наметовому містечку. Сюди звозять і всі свої знахідки. Деякі з них демонструє Дмитро Каравайко.

“Серед інших знахідок вістря стріли приблизно 10 століття, сіверянське. Речі скіфського часу: глиняне брязкальце. Ось інше: речі, які використовувались або на ткацькому верстаті, або для веретена, для надання інверсії веретену”, – каже Дмитро.

За його інформацією, розкопки триватимуть ще близько тижня. По закінченню, всі знайдені речі передадуть Інституту археології в Києві.

“Будуть створюватись описи, певні речі будуть передані до реставратора. Після обробки цих речей всі речі передаються до Путивльського державного заповідника”, – зазначає археолог Дмитро Каравайко.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: