З дірками та без туалету: спортсмени просять поремонтувати скейт-парк у Сумах

17.07.2023

Щодня до скейт-парку, що розташований у Сумському міському парку ім. І.Кожедуба, приходять близько сотні юнаків та дівчат, аби кожен міг потренуватись на своєму транспорті. Втім, із 2019 року, коли збудували скейт-парк, більше його не ремонтували. 

Денис Гвоздецький займається на ВМХ-велосипеді останні 12 років, а нині тут тренує дітей. “Це набагато краще, ніж вживати там алкоголь або наркотики і вони ростуть якби здорові і це допомагає розвиватись і допомагає розкривати свою індивідуальність”, — говорить Денис.

Три роки, двічі на тиждень, приходить сюди кататись на самокаті Данііл Майсун: “В мене це краще виходить та тут я себе краще почуваю, тут можна трюки робити та ніхто не кричить, тому що біля під’їзду можуть накричати”.

Займаються тут на трюкових велосипедах, самокатах, скейтах та роликах. Втім, через пошкоджені фігури парку, говорить Катерина Мірошніченко, є травми: “Падала декілька разів через ями ці, колеса заїжджають в ці ями і чіпляють. Інколи є подряпини якісь чи ями, до яких ролики дуже чуттєві”.

“Я робив трюк в рамці, влетів в ту дирку, там є, навіть видно її і впав просто обличчям у дану фігуру. На цьому я вибув з катання тижні на три”, — розповів самокатер Ілля Даценко.

Поспостерігати за спортсменами приходять вболівальники. для них, говорить Таїсія, немає місця: “Зазвичай тут ніде не посидіти. Там взагалі смітник зламаний. Іноді люди кидають сміття просто на підлогу, тому що його просто нікуди. Смітники переповнені, а лавочки деякі зламані. Ну ніде присісти, ми іноді сидимо просто на асфальті”.

“Скейт-парк сам по собі має деякі недоліки, їх треба вже вирішувати, виправляти. Треба замінити деяку фанеру, замінити покриття і треба найелементарніше зробити оці ж лавочки. І хоча б якийсь туалет, тому що туалетів, як ви бачите, тут немає”, — говорить тренер Денис Гвоздецький.

Місяць тому, розповідають хлопці, вони змогли придбати і замінити пошкоджений лист на одній з фігур самостійно. Грошима частково допомогли благодійники. “Я особисто збирав у кожного по гривень 50,20,10 і 100. Я замовив з Харкова два листи, нам їх привезли, разом з друзями ми його встановили і зараз катаємось”, — розповів самокатер Андрій Мішанов.

Вперше, говорить Ілля Даценко з проханням часткового ремонту звертались до міського голови у 2021 році: “Ми з друзями протягом року зверталися до міської влади, навіть розмовляли з Олександром Лисенком, але на наші благання поремонтувати парк він відреагував. Сказав, що зробить, але нічого. Як рік пройшов – нічого не змінилося. Ми навіть не просимо збудувати нам новий скейт-парк, просто просимо замінити декілька листів у фігурах”.

Відкрили скейт-парк у вересні 2019 року. Тоді з міського бюджету на нього витралити близько 3 млн гривень. Проводив тендер Департамент інфраструктури міста. За словами директора департаменту Олександра Журби, з того часу грошей на утримання більше не виділяли. Скейт-парк – є частиною міського парку Кожедуба, який нині утримує КП “Зеленбуд”, а заступник директора “Зеленбуду” Андрій Матрос повідомив, що на балансі їх підприємства скейт-парку немає.

Втім, за словами Олександра Журба, після того, як кілька днів тому побачив стан споруд – фахівці мають його обстежити: “Особисто до департаменту і особисто до мене окрім отих двох днів назад – ніхто не звертався. Мені небайдужі мешканці скинули відео стану скейт-парку, я дав доручення профільному відділу, щоб негайно зробили обстеження, щодо його відновлення. Тому зараз складеться акт, будуть знаходити можливість щодо його відновлення, складеться кошторис”.

А поки сумчани продовжують тренуватись у скейт-парку, бо говорить один із спортсменів Арсеній Загорулько, альтернативи йому не мають: “Тут дуже класна атмосфера, тому що тут всі катаються, всі мотивують один одного вчити нові трюки, треба один раз спробувати, щоб насолоджуватись цим”.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: