На Сумщині затвердили обласну комплексну програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2024 роки

19.07.2023

Програма затверджена Розпорядженням начальника Сумської обласної військової адміністрації Володимира Артюха №314-ОД від 17 липня 2023 року.

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

До Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 р. № 309, внесені 17 територіальних громад Сумської області.

В області в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб обліковується 84 798 осіб, із них 21 820 дітей, 3 514 осіб з інвалідністю, 15 502 пенсіонери. Із кількості облікованих – 50 611 жінок. З початку введення в дію воєнного стану обліковано 73 575 внутрішньо переміщених осіб, з них 19 864 дитини, 2 777 осіб з інвалідністю, 11 308 пенсіонерів. Із облікованих з 24 лютого 2022 року 53,0 тис. осіб – мешканці Сумської області. Протягом 2020-2021 років кількість внутрішньо переміщених осіб залишалася в межах 11 тис. осіб. Державну допомогу отримували 3 786 осіб.

Протягом січня-травня 2023 року компенсація за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану, що надається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333, нарахована на суму 20,4 млн гривень, нарахування 2022 року становили 23,1 млн гривень.

У Сумській області в місцях компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб на території 9 територіальних громад створено 458 місць, де на сьогодні розміщено 88 осіб. В області налагоджена тісна співпраця з громадськими та міжнародними організаціями щодо облаштування місць компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб, зокрема забезпечення побутовою технікою, ліжками, меблями, засобами гігієни та іншим.

Мета Обласної комплексної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2024 роки – реалізація політики у сфері захисту та дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, створення умов інтеграції за новим місцем проживання на території Сумської області, через соціальне забезпечення та задоволення потреб у медичних та освітніх послугах, створення належних умов для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та/або евакуйованих осіб у зв’язку із введенням воєнного стану, облаштування місць для їх розміщення.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми – 165284,484 тис. гривень.

Очікувані результати: створення умов інтеграції внутрішньо переміщених осіб за новим місцем проживання на території Сумської області, задоволення потреб у медичних та освітніх послугах, забезпечення належних умов для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Виконання програми забезпечить вирішення питань організаційно-інформаційного, матеріального та соціально-побутового забезпечення внутрішньо переміщених осіб, а саме: забезпечення соціальної, психологічної та матеріальної підтримки; надання соціальних послуг для покращення соціального самопочуття осіб, які потрапили в скрутні життєві ситуації; забезпечення належних умов життєдіяльності, вирішення питання забезпечення тимчасовим або соціальним житлом; забезпечення реалізації дієвих механізмів підтримки та стимулювання зайнятості; забезпечення права на освіту; підтримку дітей; налагодження ефективної взаємодії внутрішньо переміщених осіб з приймаючими громадами та органами державної влади на засадах партнерства, наслідком якої є усунення будь-яких проявів дискримінації та досягнення соціальної єдності.

Реалізація заходів Програми забезпечить отримання внутрішньо переміщеними особами різних видів соціальних послуг, реалізації житлових, майнових та освітньо-культурних прав і створення доступного середовища, що сприятиме зростанню рівня та якості їхнього життя, поліпшенню соціально-економічної ситуації в області, подолання проявів дискримінації.

Розв’язання цих та ряду інших проблем потребує скоординованих на обласному рівні дій місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, територіальних підрозділів відповідних державних служб.

Основним завданням програми є створення умов для надання всебічної підтримки внутрішньо переміщених осіб. Програма передбачає впровадження системи періодичної оцінки потреб внутрішньо переміщених осіб, надання інформаційних послуг, проведення інформаційних кампаній стосовно їх прав, висвітлення позитивного досвіду інтеграції в приймаючих громадах, організація та здійснення заходів з культурної інтеграції та адаптації внутрішньо переміщених осіб, проведення заходів з питань культури діалогу, соціальної згуртованості, безбар’єрності та багатофункціональності культурного простору.

Одним із завдань програми є розв’язання проблем медичного обслуговування, надання освітніх послуг внутрішньо переміщеним особам, а саме проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній для дітей і молоді щодо порядку вступу до закладів освіти, здійснення заходів та реалізація проєктів за участю молоді.

Організація надання систематичної психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам, у тому числі дітям, вирішення проблем медичного характеру передбачає програма. Важливим напрямом програми є побутове забезпечення внутрішньо переміщених осіб, зокрема створення фондів житла для тимчасового проживання, забезпечення належних умов проживання в місцях компактного поселення.

Заходами програми також є організація суспільно корисних робіт та запровадження трудової повинності, проведення широких інформаційних кампаній щодо професійного навчання/перенавчання, підтримки зайнятості і самозайнятості внутрішньо переміщених осіб.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: